Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy mindent tagad, és a rágalom pokláról beszél

2018. március 22., csütörtök 10:26

A rágalom poklának nevezte Nicolas Sarkozy volt francia elnök az ellene folytatott eljárást a kihallgatásán. Sarkozyt a 2007-es elnökválasztási kampányához Kadhafi líbiai rezsimjétől érkezett támogatásokkal vádolják.

Passzív korrupció, törvénytelen kampányfinanszírozás és közpénzzel történő csalás gyanúja miatt indítottak eljárást szerda este, miután befejeződött a kihallgatása. Nicolas Sarkozy ezután szabadon távozhatott otthonába, de rendőri felügyelet alá került.

2011. március 11. óta ennek a rágalomnak a poklát élem

– idézte az MTI szerint a le Figaro Sarkozy vallomását. Moammer Kadhafi ezen a napon állította először egy francia újságírónőnek adott interjúban, hogy ő támogatta a francia politikus választási kampányát. A volt államfő szerint nincsen semmilyen tárgyi bizonyítéka az ellene felhozott vádaknak.

A párizsi ügyészség az ügyben öt évvel ezelőtt indított eljárást ismeretlen tettes ellen aktív és passzív korrupció, befolyással való üzérkedés, okmányhamisítás, hűtlen kezelés, pénzmosás, bűnpártolás, valamint ezen bűncselekmények eltitkolásának gyanújával, amelyet idén januárban francia kihallgatások alapján törvénytelen kampányfinanszírozás gyanújával is kiegészítettek.

Az ügy azután robbant ki, hogy Sarkozy még 2012-ben feljelentést tett után kezdett el egy tényfeltáró portál, a Mediapart ellen, miután közzétettek egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Sarkozy 2007-es kampányát. A francia hatóságok feltételezése szerint Sarkozy összessen 50 millió eurót kapott a Kadhafi-rezsimtől a kampányhoz. Ez az összeg több mint kétszerese a 21 millió eurós kampányfinanszírozási limitnek, a törvények ráadásul tiltják a kampányok külföldi finanszírozását. 

A pénzügyi támogatásról kötött megállapodás tényét az elmúlt években több volt vezető líbiai politikus és közéleti ember is megerősítette, köztük a francia fegyverszállítási ügyekben közvetítőként fellépő Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember, aki a francia vizsgálóbíróknak elmondta, hogy 2006-ban és 2007-ben a francia belügyminisztérium épületében három alkalommal adott át pénzzel teli bőröndöt, összesen 5 millió eurót Nicolas Sarkozynek, aki akkor belügyminiszter volt, illetve kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak.

„Ziad Takieddine állítását illetően szeretnék emlékeztetni arra, hogy egyetlen találkozót sem tud bizonyítani velem 2005 és 2011 között” – mondta a Le Figaro szerint Sarkozy a kihallgatásán.

A tények, amelyekkel gyanúsítanak, súlyosak. Tisztában vagyok vele. De nem győzőm a leghatározottabban és minden energiámmal ismételni, ez Kadhafi diktátor és bandájának, illetve bizalmasainak manipulációja

– mondta a volt elnök.

Rovatok