Index Vakbarát Hírportál

Phenjan bocsánatot kért dél-koreai újságíróktól

2018. április 4., szerda 11:05

Gyökeres fordulatot vett Észak-Korea külpolitikája az utóbbi hónapokban, hisz Kim Dzsongun visszavett a rakétatesztekből, hajlandó beszélni Donald Trumppal, elutazott Kínába és találkozott a dél-koreai vezetővel. Most pedig még tovább ment: igaz nem ő, de a nevében elnézést kért pár kitiltott dél-koreai újságírótól Kim Jongcshol, Észak-Korea tábornoka és korábbi kémfőnöke. 

Phenjanban egy K-pop koncertet rendeztek dél-koreai előadókkal vasárnap, amin Kim Dzsongun is részt vett. Ennek apropóján dél-koreai újságírók is megpróbáltak részt venni az eseményen, az észak-koreai vezető biztonsági emberei azonban kitiltották őket a koncertről. 

Az eset kissé felháborította Dél-Koreát, az északiak viszont nem rakétatesztekkel válaszoltak erre, hanem nemes egyszerűséggel bocsánatot kérték, amit személyesen Kim Jongcshol tábornok adott át.

Én, képviselve ezzel Északot, bocsánatot kérek és kérem, nézzék el ezt a tévedést

– mondta Kim Jongcshol a Guardian szerint déli szomszédainak.

A korábbi kémfőnök szerint speciális esetről volt szó, ugyanis még soha nem vett részt Kim Dzsongun hasonló rendezvényen, és volt némi félreértés az észak-koreai kormányon belül a helyzet kezelésével kapcsolatban.

Rovatok