Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: német klórt, brit füstbombákat találtak Kelet-Gútában

2018. április 19., csütörtök 16:35

Németországból származó klórt tartalmazó tartályokat és az angliai Salisburyben gyártott füstbombákat találtak szíriai kormányerők Kelet-Gútának a Damaszkusz ellen harcoló fegyveresek ellenőrzése alól felszabadított részén - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Ez az Aszad-rezsimet támogató orosz diplomácia csavaros válasza arra, hogy nyugati vezetők szerint a szír kormányerők április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban.

Mint arról beszámoltunk, a Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek.

Washington és szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyi támadás elkövetésével. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország megtorlásul precíziós légi csapásokat mért több szíriai katonai célpontra.

Ráadásul csak nem akar elkezdődni a nyugati államok által szorgalmazott vizsgálat, ki vetett be Szíriában vegyi fegyvereket. Az elmúlt napokban már másodjára tartották távol a szír kormányerők a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vegyi fegyver-szakértőit tetthelytől, különböző okokra hivatkozva.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes szerint pont nem így van: a kormányellenes fegyveresek akadályozzák, hogy az ellenőrei eljussanak a Kelet-Gútához tartozó Dúmába, ahol április 7-én vegyi támadás történt.

Rovatok