Index Vakbarát Hírportál

Trump Nobel-békedíjat kaphatna

2018. május 3., csütörtök 09:46 | aznap frissítve

Amerikai republikánus törvényhozók szerint az idén Donald Trump amerikai elnöknek kellene megkapnia a Nobel-békedíjat az észak-koreai nukleáris válság megoldása érdekében tett fáradozásai elismeréséül. A napokban a Koreai Köztársaság elnöke is az amerikai elnököt javasolta a díjra.

Ennek érdekében Luke Messer, Indiana állam képviselője levelet írt a Nobel-békedíjról határozó norvég bizottságnak, és ezt a képviselőház 18 republikánus képviselője is aláírta. A kezdeményezők szerint Észak-Korea hosszú ideig nem volt hajlandó felhagyni az agresszióval a nemzetközi közösség követelései ellenére, de Trump elnök keménykezű politikái hatásosak voltak, és elérték, hogy Kim Dzsong Un phenjani vezető tárgyalóasztalhoz üljön.

Szerintük Trumpnak sikerült Kínát és más országokat egyesítenie abban, hogy szigorú szankciókat vezessenek be Észak-Koreával szemben.

A szankciók hatására Phenjan hajlandó lett a tárgyalásokra - áll a levélben. Trump és Kim várhatóan május végén vagy június elején találkozik egymással. Bár egyelőre még távolinak tűnik egy olyan megállapodás, amelyben Phenjan teljesen feladná az atomfegyver kifejlesztésére tett törekvéseit, és ennek nemzetközi ellenőrzéséhez is hozzájárulna, a két Korea vezetőinek április végi nyilatkozatai mégis reményre adnak okot.

Múlt szombaton a Michigan államban tartott nagygyűléshez hasonlatos rendezvényén Trump szemmel láthatóan élvezte, hogy miközben Észak-Koreáról beszélt, a hallgatóság azt kezdte skandálni: "Nobel! Nobel!" - írja az MTI az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva.

Rovatok