Index Vakbarát Hírportál

Irán legfelsőbb vezetője Trumpnak: Ez hiba volt

2018. május 9., szerda 17:05 | aznap frissítve

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah szokatlan nyíltsággal, közvetlenül Donald Trumpnak címezve üzent:

"Hibát követett el. A legeleje óta mondom: Amerikában nem lehet megbízni."

A BBC beszámolója szerint az ajatollah arra szólította fel az iráni kormányt, hogy mihamarabb szerezzenek garanciát a nukleáris egyezményt aláíró európai országoktól. Az atomalkuról és az USA kivonulásáról, és ehhez kapcsolódóan az Iránnal szembeni gazdasági szankciók újboli élesítéséről itt írtunk részletesebben. Donald Trump amerikai elnök bejelentése után az európai hatalmak közölték, ők továbbra is partnerei lennének Iránnak, nem hátrálnak ki az egyezményből.



Irán elnöke, Hasszán Roháni kedd este közölte, ha nincs atomalku, akkor Irán újból nekikezd az urándúsításnak, ráadásul nemzetközi megfigyelők nélkül. Azonban a mérsékelt reformistának számító elnök azt is mondta, Amerika kivonulása még nem jelenti azt feltétlenül, hogy Irán felmondja a vállalásait, sok múlik más nemzetközi szuperhatalmak hozzáállásán. Irán legfőbb vezetője, Hámenei ajatollah mindig szkeptikusabban állt az egyezményhez.

Az iráni köztévén közvetített beszédében elárulta, nem bízik a britekben, franciákban és a németekben, amíg nem látja a garanciáit annak, hogy az európai országok nyitottak maradnak Irán felé. "Az ígéretük nem ér semmit. Ma ezt mondják, holnap azt, szemrebbenés nélkül" - mondta.

Rovatok