Index Vakbarát Hírportál

Izrael először ismerte el, hogy légicsapást hajtott végre Szíriában

2018. május 9., szerda 11:43 | aznap frissítve

Izrael szerdán először ismerte el, hogy Szíriában légicsapást hajtott végre.

- Jiszráel Kac hírszerzési és közlekedési miniszter a Jediót Ahronót című újság honlapján, a yneten (amit az MTI szemlézett) jelentette be, hogy az izraeli légierő hajtotta végre a kedd este Damaszkusz környékén, egy iráni rakétaszállítmány elleni támadást, melyben az iráni Forradalmi Gárda kilenc embere vesztette életét, és jelentős mennyiségű hadianyag semmisült meg.

Az irániak támadással fenyegettek, és mi ezt meghiúsítottuk.

- közölte Kac néhány órával a Damaszkusztól délre történt támadás után. Kac szerint Izrael azt szeretné elérni, hogy az irániak eljussanak arra a stratégiai elhatározásra, hogy kivonulnak Szíriából. Hétfőn Juvál Steinic infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter Aszadhoz intézett halálos fenyegetést arra az esetre, ha nem fogja vissza szövetségesének szíriai bázisépítéseit. Iránnak jelenleg egyébként olyan 2000 katonája lehet Szíriában, viszont az országban akár több tízezernyi, Teheránhoz lojális síita milicista is állomásozhat.

Jiszráel Kac beismerése azért szokatlan, mivel Izraelnek hiába tulajdonítottak az elmúlt években több tucat, Szíriában végrehajtott légicsapást, soha nem erősítette meg a híreket (igaz nem is cáfolta azokat). Ez a beismerés a szíriai-iráni konfliktus eszkalációját jelzi, csakúgy mint iráni részről az az új jelenség, hogy részletesen bemutatják a saját veszteségeket. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: Jiszrále Kac és Benjamin Netanjahu. Fotó: Ronen Zvulun / AFP.

Rovatok