Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi újra politikus lehet

2018. május 12., szombat 10:52

Silvio Berlusconi hatéves tilalom után ismét betölthet politikai tisztséget.

Így döntött egy milánói bíróság, helyt adva a 2011-ben adócsalás miatt elítélt négyszeres volt olasz miniszterelnök kérelmének – írja az MTI a milanói Corriere della Sera nyomán.

A többszörös volt olasz kormányfő jogerős bírósági ítélete miatt parlamenti képviselői helyét 2013-ban elveszítette. A 81 éves médiavállalkozónak eredetileg 2019-ig kellett volna várnia erre. Olaszországban a büntetés letöltése után három évvel lehet az elítéltnek rehabilitálásért folyamodnia. Berlusconi 2015 márciusában egy Milánó közeli idősek otthonában végzett tíz hónapos közmunkával kiváltotta az adócsalás miatt jogerősen kirótt egyéves börtönbüntetését.

A tilalom miatt Berlusconi nem indulhatott a március 4-ei parlamenti választáson, amelyen a jobbközép választási szövetség – benne Berlusconi Hajrá Olaszország (FI) pártjával – 36 százalékkal az első helyen végzett, de nem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget. Jelenleg végső stádiumban vannak a választási szövetséghez tartozó Liga és a pártként a választásokon az első helyen végzett populista Öt Csillag Mozgalom közötti koalíciós tárgyalások, amelyek kudarca esetén új választásokat tarthatnak. Ezeken már Berlusconi is indulhatna.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérvényezte a tilalom feloldását, de azt nem lehet tudni, hogy a strasbourgi törvényszék mikor hoz ítéletet az ügyében.

Rovatok