Index Vakbarát Hírportál

A britek kétharmadát nem érdekli Harry herceg esküvője

2018. május 15., kedd 19:59

Harry herceg mennyasszonyának, Meghan Markle-nek az apja a hétfői véleményén változtatva mégis részt venne a szombati esküvőn, és az oltárhoz vezetné a lányát, de ez attól is függ, hogy orvosai engedélyezik-e neki. A férfi egy hete esett át szívrohamon, és orvosai szerint a szíve súlyosan károsodott, most további vizsgálatokat végeznek rajta, írja a TMZ.

Közben a YouGov országos közvélemény-kutató hálózat a legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic megbízásából készített, kedden ismertetett friss felmérésében kimutatta britek kétharmadát nem érdekli Harry herceg és amerikai menyasszonyának esküvője.

A poll szerint a felnőtt britek 31 százalékát „nem nagyon", 35 százalékukat „egyáltalán nem" érdekli az esküvő. Az 1615 fős választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a britek alig 9 százalékát „nagyon", 23 százalékukat „meglehetősen" érdekli az esemény.

A megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy átlagos hétvégére készül, és csak 27 százalék tervezi, hogy a televízióban, rádión vagy online hírportálokon figyelemmel kíséri a ceremóniát.

A felmérés részeseinek 76 százaléka nem szeretné, ha adófontjaiból bármennyit is az esküvő kiadásaira fordítanának, és csak 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy örömmel venné, ha az eseményt a költségvetésből finanszíroznák.

A királyság intézményét mindazonáltal a britek többsége még mindig támogatja. Arra a kérdésre, hogy miként fogadná, ha a jelenlegi uralkodó, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő után a monarchia véget érne, 55 százalék mondta azt, hogy ez szomorúsággal töltené el, és csak 16 százalék örülne ennek. Meglehetősen magas, 24 százalék ugyanakkor azoknak az aránya, akik azt mondták, hogy nekik teljesen mindegy, mi lesz Nagy-Britannia jövőbeni államformája.

A királynőt a megkérdezettek 60 százaléka kedveli, az uralkodó elsőszülött fiát, az idén 70 éves Károly trónörököst ugyanakkor csak 37 százalék látná szívesen a trónon, 46 százalék szerint II. Erzsébettől „valaki másnak" kellene örökölnie a koronát.

Rovatok