Index Vakbarát Hírportál

Sok év börtönt kaphatnak a magyar könyvtárfosztogatók

2018. május 17., csütörtök 20:21

Az AFP szerint hosszú börtönbüntetésre ítélhetik a héten Bordeaux-ban kezdődött büntetőperben annak a magyar műkincstolvaj-bandának a tagjait, akik éveken át fosztogattak francia könyvtárakat, és a becslés szerint 4,7 millió eurónyi (közel 1,5 milliárd forint) kárt okoztak.

A hat férfi és egy nő módszere az volt, hogy hamis könyvtári belépőkkel 3-400 éves könyveket kértek ki, majd sniccerrel kivágták a térképeket.

2012-ben buktak le, amikor egyikük kocsijában magyar vámosok 110 régi térképet találtak, rajtuk a toulouse-i városi könyvtár pecsétjével. A térképek értékét akkor 450 ezer euróra becsülték, és a vízszerelő K. András, akinek a kocsijából előkerültek, azt mondta, hogy egy olasz piacon vette egy "jugoszlávul" beszélő cigánytól.

A magyar hatóságok értesítették a francia kollégáikat, akik megerősítették, hogy a térképeket Tolulouse-ból lopták el. Azóta kiderült, hogy Toulouse mellett Besançon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille könyvtáraiban is megfordultak.

A tolvajok közül egyedül egy F. Károly nevű, 20 éve Franciaországban élő férfi tett beismerő vallomást. Ő azt mondta, "nagy hatalmú" emberek környékezték meg a "melóval", bár megnevezni nem volt hajlandó őket. Ő öt évet kaphat, a többiek 2-3-at.

Az orgazda a 69 éves Sz. Tibor műtárgykereskedő volt, aki akár hét évet is kaphat. Sz. nem tudta megmagyarázni, hogy miből telt neki 60 milliós Bentleyre, két új terepjáróra és a luxusvillájára.

Ő a bíróságon azt mondta, hogy fél évszázada műtárgyakkal kereskedik, és szinte üres a zsebe. A nyomozók szerint a térképek brit és amerikai dílereknél landolhattak, de nem leltek a nyomukra.

Rovatok