Index Vakbarát Hírportál

Végre találkozhat Trump külügyminiszterével Szijjártó Péter

2018. május 17., csütörtök 04:26 | aznap frissítve

Hosszú évek óta nem tárgyaltak az amerikaiak ilyen magas szinten a magyar kormánnyal. Szijjártó május végén utazhat Washingtonba Mike Pompeohoz, Megyesy Jenő közben már találkozott is Trump új nemzetbiztonsági tanácsadójával.

Május végén találkozhat Mike Pompeo nemrég hivatalba lépett amerikai külügyminiszterrel Szijjártó Péter egy hivatalos washingtoni látogatáson, értesült az Index. Ez jelentős előrelépés lenne a kétoldalú kapcsolatokban, ha valóban sikerül a programot véglegesíteni. Ugyanis nem csak Orbán Viktor miniszterelnököt nem fogadták jó ideje (2001 óta) a Fehér Házban, de ha emlékeink nem csalnak, egy 2012 őszi Martonyi János-Hillary Clinton találkozó óta külügyminiszteri szintű vizit sem volt. 

A harmadik Orbán-kormány alatt a magyar diplomácia vezetőjét mindössze államtitkári szinten fogadták csak Washingtonban.

Trump nemzetbiztonsági tanácsadójánál már jártak

A KKM nem kommentálta az értesülésünket, de két forrásból is sikerült megerősíttetnünk, hogy a magyar diplomácia egy május 30-i Szijjártó-Pompeo találkozóval számol. Az amerikai elnök bizalmasának számító Pompeo volt CIA-főigazgatót április végén iktatták be. Elődjével, Rex Tillersonnal bő egy év alatt sem sikerült hasonló tárgyalást összehoznia a magyaroknak, hiába fűztek nagy reményeket a Trump-adminisztrációhoz. 

Az Orbán-kormány számára további jó hír, hogy a múlt héten gond nélkül lezajlott David Cornstein leendő budapesti amerikai nagykövet meghallgatása az amerikai szenátus külügyi bizottságában. (Igaz, az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozó Cornstein egy szenátori kérdésre nem tudta megmondani, ki volt Raoul Wallenberg).

Ha ugyanis mondjuk Colleen Belléhez hasonlóan nagyon elhúzódna a jóváhagyási procedúrája, a nyilvános bírálatai miatt a magyar kormány számára kifejezetten kellemetlen David Kostelancik ideiglenes ügyvivő maradhatna tovább - akár turnusa lejárta után is - a budapesti amerikai nagykövetség élén.

Eközben forrásaink szerint kedden Donald Trump szintén nemrég kinevezett új nemzetbiztonsági tanácsadójához, John Boltonhoz volt hivatalos Megyesy Jenő, Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója, akit hivatalból Szabó László washingtoni nagykövet is elkísért a találkozóra. (Sem Megyesy, sem a washingtoni magyar nagykövetség nem reagált megkeresésünkre.)

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa (National Security Council) volt eddig is a legmagasabb szint, ahová a Magyarországgal kapcsolatos ügyek a Trump-adminisztrációban elértek. Példaul itt foglalkoztak és alakították ki az amerikai kormány hivatalos - az egyetemet támogató - álláspontját a Lex CEU ügyében is.

Új Európa-stratégia készül

A 2014-es kitiltási botrány óta hűvös magyar-amerikai viszony olvadását forrásaink egyrészt a Fidesz újabb kétharmados győzelmének és igen nehezen megkérdőjelezhető legitimitásának, másrészt Wess Mitchell európai ügyekért felelős külügyi államtitkár új Európa-stratégiájának tudják be.

Mitchell a közép-európai régió biztonságpolitikájával foglalkozó CEPA (Center For European Policy Analysis) washingtoni think-tank éléről került tavaly az amerikai külügybe, kinevezését a visegrádi régió államai egyöntetű lelkesedéssel fogadták.

Mitchellel kapcsolatban magyar és amerikai forrásaink úgy fogalmaztak, hogy a korábbi demokrata adminisztráció jogállamiságot, korrupciót, emberi jogokat középpontba állító megközelítésével szemben ő inkább a “Pentagon nézőpontjából” közelít a régióhoz. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a prioritás hadiipari, nemzetbiztonsági, energiapolitikai stb. fókusszal az amerikai pozíciók újbóli megerősítése lesz Közép-Kelet-Európában, ami egyúttal az egyre agresszívabb orosz és kínai befolyás visszaszorítását is jelenti. Mitchell május 23-án utazik Budapestre, hogy a magyar kormánnyal tárgyaljon. 

A szerző jelenleg az amerikai kormányzat Fulbright-ösztöndíjprogramjában vesz részt.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok