Index Vakbarát Hírportál

Csendes, de nem ijesztően csendes diák volt a texasi iskolai gyilkos

2018. május 19., szombat 17:28

"Csendes, de nem ijesztően csendes" diák volt Dimitrios Pagourtzis, az a 17 éves amerikai diák, aki pénteken felfegyverkezve érkezett a Santa Fe Középiskolába, és végzett kilenc diáktársával és egy tanárral - mondta róla az egyik tanára a New York Timesnak. A legtöbben a környezetéből egyetértenek abban, hogy ha voltak is furcsaságai a kamasznak, ezúttal nem voltak olyan egyértelmű árulkodó jelek vele kapcsolatban, amelyek miatt jobban kellett volna rá gyanakodni.

Pagourtzisnak korábban nem volt semmilyen összetűzése a hatóságokkal. Tagja volt az iskolai amerikaifoci-csapatnak, és felkerült az iskola dicsőségtáblájára is. Görög származású családból származik, szülei tagjai a helyi görög ortodox egyháznak.

A két fegyver, amellyel a gyilkosságok előtt az iskolában megjelent, az apja tulajdona volt, a férfi legálisan birtokolta azokat. Az apuka követi a legnagyobb fegyvertartás-lobbista szervezet, az Amerikai Fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA) szóvivőjének Facebook-oldalát.

Pagourtzis iskolatársai közül többen azt mondták a New York Postnak, hogy a fiút sokan szekálták az iskolában, de mások azt állítják, ők sosem látták jelét, hogy ez valóban így történt volna. De hogy visszahúzódóan viselkedett az iskolában, azt mindenki megerősíti.

Változást csak nemrég kezdtek tapasztalni nála. Elkezdett egy fekete viharkabátot hordani, még akkor is ebben járt az iskolába, ha 30 fok volt és napsütés. Nemrég a Facebook-oldalán mutatta meg, milyen kitűzők vannak a kabáton. A nácik által is használt vaskereszt szerinte "bátorságot" jelent, a kommunista sarló-kalapács szimbólum "lázadást", a felkelő nap "kamikaze (öngyilkos) taktikákat", Baphomet jelképe a "gonoszságot", Cthulhué pedig "hatalmat".

Szintén megmutatta a közösségi oldalon azt a pólót is, amelyben a szemtanúk szerint a gyilkosságok napján is az iskolába érkezett. A fekete felsőnek annyi volt a felirat, hogy "Born to kill", azaz gyilkolásra termett. Pár nappal korábban az Instagramon mutatott meg egy pisztolyt és egy kést "Helló, faszkalapok" kísérőszöveggel.

A mészárlás előtt a CBS szerint "Veszélyes napok" szöveggel osztott meg egy képet egy pentagramról, és bár a lap nem írja, vélhetően a fejjel lefelé állított ötágú csillagról lehet szó, amely leegyszerűsítve a gonoszságot jelképezi.

A rendőrség vizsgálja Pagourtzis mobiltelefonját és azt is, milyen honlapokat nézett meg a lövöldözés előtt. Emellett megtalálták a naplóját is, amelyben megtervezte a gyilkosságokat. A tervek szerint a társai kivégzése után önmagával is végzett volna, de ezt végül nem tette meg. Texas kormányzója, Greg Abbott erről azt mondta egy sajtókonferencián:

Feladta magát, és beismerte, hogy nem volt meg a bátorsága az öngyilkossághoz, pedig a saját életét is ki akarta oltani."

A rendőrség azt is elmondta, Pagourtzis több robbanóeszközzel is készült a gyilkosságra, arról nincs információ, hogy ezek közül bármelyik működésbe lépett-e.

A gyilkosság egyik áldozata egy pakisztáni cserediáklány volt. Sabika Sheikh egy nemzetközi program részeként tanult éppen az iskolában - írja a New York Post.

(Borítókép: Egy cipő hever az út mentén a Santa Fe Középiskola melletti úton. Fotó: Scott Olson/Getty Images)

Rovatok