Index Vakbarát Hírportál

Orbán macedón barátja két évre börtönbe mehet

2018. május 23., szerda 19:23

Macedóniában tíz évnyi jobboldali uralom után volt rezsimváltás. Azóta a szociáldemokrata kormányzat nagyon elővette a korábbi miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyeit. Rögtön az első ítélet két éves börtön lett! Igaz ez még nem jogerős.

Nikola Gruevszki, Macedónia erős embere, Orbán Viktor hű szövetségese tíz évig volt hatalomban. 2006 és 2016 között azonban úgy tűnik eléggé elszemtelenedhetett, mert öt korrupciós eljárás is zajlik ellene.

Az első, igaz még nem jogerős ítélet alapján két évre börtönbe kell vonulnia, mert egy szkopjei bíróság úgy ítélte meg, hogy visszaélt hivatali hatalmával akkor, amikor egy méregdrága, páncélozott luxus-Mercedest vett, látszólag a kormánynak, valójában magának.

Az igazi Soros-faló

Gruevszki akkor válhatott ismertté a hazai hírfogyasztók számára, amikor egy szinte felfoghatatlan teljesítményt valósított meg az elmúlt években. A legutóbbi macedón parlamenti és önkormányzati választásokon túltett Magyarországon Soros-ellenes propagandában.

Ez sem segített, a jobboldali politikust szociáldemokrata rezsim váltotta, és ekkor kezdődtek a visszaélési ügyek feltárásai. Magát a luxusautót még 2012-ben a Belügyminisztérium vette, de mint a tárgyaláson kiderült, hathatós kormányfői nyomásra.

Illegális lehallgatás

A majdnem 200 millió forintos Mercedes S600 beszerzéseinek körülményeire akkor derült fény, amikor Gruevszki utódja, a szocdem Zoran Zaev nyilvánosságra hozta a kormányzati tisztviselők, amúgy teljesen illegálisan rögzített telefonbeszélgetéseit. A Mercit aztán gyorsan eladták.

A bírónő nagyon beszólt

Dobrila Kacarska bíró abizonyítottnak látta, hogy Gruevszki felszólította az ötvenezer eurós Mercedes megvásárlására Gordana Jankuloska belügyminisztert. Őt is eljárás alá fogják vonni, de mivel éppen terhes egyelőre ez késik, külön eljárás várható.

A bíró az ítélet ismertetésekor keményen fogalmazott, a miniszterelnök nem a polgárok érdekeit védte, hanem a macedónokat megalázta és alábecsülte. Sajnos Gruevszki nem okulhatott a szavakból, mert nem jelent meg a tárgyaláson, így csak ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek.

Az ismert érvek

Amúgy aligha meglepő módon Gruevszki már korábban mindent tagadott, azt mondta az újságíróknak, hogy a teljes ügy pusztán politikai indíttatású és illegális bizonyítékokon alapul.

Hasonló érveket vallottak azok a tüntetők, akik a bíróság előtt tiltakoztak.

Ugyanakkor nem voltak sokan, pedig még két éve is kikezdhetetlennek tűnt a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnevezésű Gruevszki-koalíció. Tavaly szeptemberben Orbán Viktor el is ment Ohridba és egy politikai gyűlésen Gruevski mellett kampányolt.

Itt tartunk jelenleg, de jönnek a rázósabb ügyek, talán a legkeményebb az a vád, amely szerint Gruevszki 20 ezer macedón illegális megfigyelését szervezte meg. Akár igaz, akár nem, az mindenképpen pikáns, hogy ő maga is egy illegális megfigyelés áldozata lett.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki korábbi kormányfő  találkozója Ohridban 2017. szeptember 28-án. - f otó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok