Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ felszólította Szaúd-Arábiát, engedje szabadon a nőjogi aktivistákat

2018. május 29., kedd 14:44

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) arra szólította fel kedden Szaúd-Arábiát, hogy engedje szabadon azokat az aktivistákat, akiket minden jel szerint kizárólag jogvédő tevékenységük miatt tartanak fogva.

Mint megírtuk, május közepén legalább 13 emberi jogi aktivistát vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában, ahonnan mostanában inkább pozitív hírek érkeztek. Az őrizetbe vett, főként női aktivisták olyan ügyekért harcoltak, mint a nők autóvezetése, amit nemrégiben engedélyeztek számukra. Ezért is érthetetlen, miért tartóztatták le őket.

Ráadásul úgy, hogy rájuk sütötték, hazaárulók és külföldi ügynökök - és ezért akár halálbüntetést is kaphatnak.

Az őrizetbe vett 13 aktivista közül négyet már szabadon engedtek, kilencen azonban még mindig börtönben vannak. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint nem tudni, hogy hol tartják őket fogva és hogy hívhattak-e ügyvédet.

Érthetetlen, hogy miért kerülnek most a hatóságok célkeresztjébe azok a nők és férfiak, akik ezek mellett a pozitív fejlemények mellett kampányoltak. Ha valóban csak a munkájuk miatt vették őket őrizetbe, akkor haladéktalanul szabadon kell őket bocsátani

- mondta most Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.

Rovatok