Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zsarolás és kétes kampánypénzek okozták Missouri republikánus kormányzójának a vesztét

2018. május 30., szerda 06:02

Kampányfinanszírozási és szexbotránya miatt lemondott az amerikai Missouri állam kormányzója, a republikánus Eric Greitens.

Greitens helyi idő szerint kedden este jelentette be, hogy pénteki hatállyal lemond a posztjáról, még mielőtt megindulna ellene az eltávolítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment).

A Navy Seal-veteránból lett politikust a Republikánus Párt egyik emelkedő csillagaként tartották számon. A kétgyermekes családapa az első kormányzói ciklusát tölti, és a 2016-os választási kampányban jó republikánusként sokszor hangsúlyozta példás családi életét, meg hogy konzervatív elveitől soha nem tér el.  Azt meg valószínűleg utolérhetetlen kampányeszközzel illusztrálta, mi a véleménye az Obama-kormányzatról:

Greitens azután került kényszerhelyzetbe, hogy elmozdítását már a missouri törvényhozás republikánus többsége is fontolóra vette, miután kiderült, hogy házasságon kívüli nőügyei vannak - melyeket ráadásul igen gusztustalan módon intézett, a múlt hónapban pedig vádat emeltek ellene azért, mert a 2016-os választási kampányban saját politikai céljai érdekében engedély nélkül belenyúlt egy veteránok számára létrehozott alapítvány adományozóinak számítógépes nyilvántartásába.

Jelenleg vizsgálat folyik ellene abban az ügyben is, amelyben felmerült: törvényellenesen egyeztetett egy nonprofit szervezettel, hogy azon keresztül - fiktív cégek neve alatt - kampányadományokat juttassanak a stábjához. A Kansas City Star című helyi lap szerint Greitens hatmillió dollárhoz jutott így. Egy másik helyi lap, a St. Louis Post-Dispatch kedden arról tudósított, hogy a kormányzó volt kampánycsapatának egyik tagja a helyi törvényhozás vizsgálóbizottságának feltárta, hogy a kampányban külföldiektől is kértek anyagi támogatást, amit az amerikai törvények kifejezetten tiltanak.

Keddi sajtóértekezletén Eric Greitens amellett, hogy bejelentette lemondását, természetesen tagadta, hogy bármilyen ügyben is törvényt szegett volna:

Emelt fővel hagyom el a csatamezőt.

Péntektől az eddigi kormányzóhelyettes, a szintén republikánus Mike Parson látja el a hatmilliós középnyugati állam kormányzói feladatait.

(MTI)

Rovatok