Index Vakbarát Hírportál

Közel a megegyezés Macedónia hivatalos nevéről, de vajon mi lesz a befutó?

2018. május 30., szerda 21:08

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Zoran Zaev macedón miniszterelnök, aki szerint akár egy hónapon belül lezárható az országa nevéről szóló vita Görögországgal. Az évek óta tartó tragikomikus történetre jellemző, hogy a tárgyalások lezárása előtt Zoran Zaev nem mondta meg, hogy pontosan milyen névről, vagy nevekről egyeztetnek.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök az évek óta macedón – görög névvita közelgő lezárását jelentette be ma egy nemzetközi sajtótájékoztatón.

Még a héten felhívom Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnököt, és ha tényleg megegyezünk, akkor szeptemberben, vagy októberben népszavazáson kérek felhatalmazást a macedón állampolgároktól a további teendőket illetően"

- ezt a többszörös bizonytalanságot tartalmazó bejelentést tette a miniszterelnök.

A jelenlegi névváltozatok

Az országot, amelyet Magyarországon a leggyakrabban csak Macedóniának emlegetünk, a macedón alkotmány és Magyarország is hivatalosan Macedón Köztársaság néven ismeri.

Az ENSZ által használt angol rövidítés azonban ma még bonyolultabb, így szól: FYROM, vagyis Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság.

Görögország ugyanis folyamatosan akadályozza a rövidebb névalak elfogadását azzal, hogy vétózza az ország NATO-, vagy Európai Uniós tagságát, és minden lehetséges fórumon tiltakozik a név nemzetközi elismerése ellen.

Aggályok

A fő görög érvek szerint Makedónia egy észak-görögországi tartomány neve, ahol élnek ugyan macedónok is, de

ők szlávok, akiknek nincs köze a makedón Nagy Sándorhoz

vagy nevelőjéhez, Arisztotelészhez. Görögországban attól is tartanak, hogy Macedónia később területi követelésekkel lépne fel Görögországgal szemben.

A tárgyalások

Zoran Zaev most azt mondta, hogy a végleges megállapodás hamarosan elérhető, már a finomhangolásnál tartanak. Természetesen, ha a politikusok meg is egyeznek valamiről, Macedóniában az ország nevét majd a Parlamentnek is ratifikálni kell, és előre borítékolható, hogy a rendkívül erős belpolitikai konfliktusokkal terhelt országban, komoly ellenzéki ellenállás is várható.

De mi lesz a név?

Miközben a jelenlegi elnevezés valóban rendkívül röhejesnek hangzik, hiszen egy inkább kellemetlen emlékeket idéző letűnt és anno is erőltetettnek tartott állami formációra, a volt Jugoszláviára utal, az új elnevezés is különös lehet.

Szinte biztos ugyanis, hogy a Macedónia kifejezés majd valamilyen előtaggal bővül

A korábbi verziók szerint ez lehet

Az első kettő elnevezés a térkép alapján érthető, az augusztus 2-i Illés-nap Macedónia többszörösen visszatérő emléknapja, egy felkelés és a köztársaság alapjainak lerakása is e naphoz kapcsolódik, míg a Vardar Szkopje sportklubból is ismerősen csengő Vardar az ország legfontosabb folyójának a neve.

Borítókép: Ognen Teofilovski / Reuters.

Rovatok