Index Vakbarát Hírportál

Facebookon fedte fel magát Babcsenko álgyilkosa

2018. május 31., csütörtök 21:05

Önként felfedte magát Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz ellenzéki újságíró "bérgyilkosa" csütörtökön saját Facebook-oldalán - írja az MTI.

A férfit Olekszij Cimbaljuknak hívják, és valóban hosszú ideig szolgált az ukrán fegyveres erőknél a Donyec-medencei konfliktus övezetében, ahogy azt korábban a hírekben szerepelt. A férfi azért lépett a nyilvánosság elé, mert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdai kijevi sajtótájékoztatóján lejátszott, rejtett kamerás videón - amelyen átveszi megbízójától a pénzt a "bérgyilkosságért" - nem torzították el a hangját. Ezután úgy gondolta, hogy nincs értelme tovább titkolóznia. Ugyanakkor bejelentette, hogy a sajtónak nem nyilatkozik, mivel az eljárás még tart, ő pedig titoktartási nyilatkozatot írt alá. 

"Nagyszerű, hogy a (biztonsági) szolgálatnál olyan tehetséges fiatal ügynökök dolgoznak, akikhez nyugodtan odamehetsz azzal az információval, hogy gyilkosságra béreltek fel. Hozzájuk fordulsz, és nem félsz attól, hogy azzal a dollárban fizető megbízóval együtt téged is bevarrnak. Őszintén, nem tudom, mi lesz velem, kicsit ideges vagyok. Azt viszont biztosan tudom, hogy az az ügynök, aki ezt az egész ügyet magához vette és az ügyre állított nyomozó becsületes emberek" - írja bejegyzésében Cimbaljuk  

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a férfi maga fordult az SZBU-hoz rögtön azután, hogy megkereste őt a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező férfi az ajánlattal. Egyébként a rejtett kamerás felvételt is ő készítette.   

A Reuters csütörtöki videója szerint a férfi disznóvérrel, egy sminkessel, valamint egy beépített mentőssel rendezte meg a halálát. A férfit a felesége találta meg vérbe fagyba lakásuk előtt. A beépített mentős egy hullaházba vitte a férfit, ahol figyelte a híreket. A férfit családja és kollégái is gyászolták, míg másnap meg nem jelent egy sajtótájékoztatón. 

Mint korábban írtuk, az ukrán rendőrség kedd este jelentette be, hogy kijevi otthona küszöbén agyonlőtték Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságírót. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője másnap kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az újságíró él, csak megrendezték a halálát, hogy leleplezzék az életére törő orosz titkosszolgálatok szándékait. Az újságíró azután rendezte meg az ukrán biztonsági szolgálattal a halálát, hogy kiderült, hogy létezik egy lista, amin az újságírón kívül 30 politikus szerepel, akiket likvidálni akar az orosz titkosszolgálat. A megrendezett gyilkosságot világszerte elítélték az újságíró szervezetek, és megszólalt többek között Oroszország külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov, aki provokációként jellemezte az esetet.

Rovatok