Index Vakbarát Hírportál

Három elkötelezett titkosszolga magánakciója döntötte meg a korrupt macedón rezsimet

2018. május 31., csütörtök 05:02

2006-tól 10 évig egy olyan kormány volt hatalmon Macedóniában, amelyik jogellenes lehallgatások tízezreivel igyekezett bebiztosítani a hatalmát. Lehallgattak újságírókat, politikusokat, bírókat, rendőröket, a saját minisztereiket és egyszerű állampolgárokat. Az önkényuralmi rezsimet építő, korrupt és nacionalista Gruevszki-kormány végül abba bukott bele, hogy három titkosszolga megelégelte a túlkapásokat, és kimásolták majd kiszivárogtatták a lehallgatások anyagait.

Egyikük Gyorgyi Lazarovszki, a titkosszolgálat műveleti osztályának akkori technológiai igazgatója, aki a botrány kirobbanása idején 11 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, kémkedés gyanújával. Lazarovszkival a Magyar Narancs készített interjút.

Ebben Lazarovszki részletesen elmeséli, hogy sokáig egyáltalán nem foglalkozott a 2006 után kezdődő titkos lehallgatásokról szóló hírekkel, mert az új, a korábbi munkatársakkal bizalmatlan vezetés félreállította, az új feladata pedig teljesen lekötötte. 2008-ban nézett először utána a pletykáknak, mert akkor még hozzá tudott férni az általa jól ismert rendszerhez.

A fájlokat nem tudta megnyitni,

csak azt látta, hogy valóban elképesztően sok embert hallgatnak le jogellenesen.

Ám még sokáig nem lépett semmit, hiába volt tisztában az antidemokratikus tendenciákkal.

A fordulópontot a független A1 Tv 2010-es rendőri lerohanása, a vezetőség bebörtönzése, valamint az ellenük a kormánysajtóban indított lejáratókampány jelentette. A félelemkeltés működött, a kritikus hangok elhallgattak,

Lazarovszki viszont akcióba lendült.

Megkereste egy régi bizalmas kollégáját, Zvonko Kosztevszkit, aki a fájlokhoz is hozzáfért. Kosztevszki kimásolta a rendszerből az illegális lehallgatások anyagait, Lazarovszki pedig kicsempészte az épületből és rendszerezte azokat.

Azt Lazarovszki máig nem tudja, hogy 20 ezer lehallgatott ember 600 ezer rögzített beszélgetése mekkora része a teljes anyagnak. Ők ugyanis csak az illegális lehallgatásokra koncentráltak, amiket az alapján lehetett a rendszerben elkülöníteni, hogy azok leiratait mindig titkosszolgálati ügyekben járatlan emberekkel (sofőrökkel, titkárokkal, stb) készíttették.

Lazarovszkiék sokáig nem tudták, mihez kezdjenek az anyaggal.

Ám amikor kiderült, hogy Gruevszki még a saját belügyminiszterét is lehallgattatja, megkeresték volt főnöküket, Zoran Verusevszkit,

akiről azt gondolták, vannak kapcsolatai az ellenzékhez, és odaadták neki a teljes anyagot, rábízva, hogy mihez kezd vele.

Verusevszki is úgy vélte, jobb kivárni, így évekig nem léptek semmit, csak az adatgyűjtést folytatták, és mindvégig titkos csatornákon kommunikáltak. Mire 2013-ban Lazarovszki eljött a titkosszolgálattól, úgy érezték, elég bizonyítékuk van. Voltak olyan beszélgetések, ahol a megfigyelt személyek pont Gruevszkivel társalogtak.

A kormányfő nyilvánvalóan tudott a lehallgatásról, mert ilyenkor nagyon óvatosan fogalmazott, és kódszavakat használt.

2014 őszén a szociáldemokraták vezetője, a mai miniszterelnök Zoran Zaev bejelentette, hogy illegális lehallgatások anyagai vannak a birtokában. Gruevszkiék nyomozni kezdtek, Verusevszkit kémkedés gyanújával letartóztatták, és előbb Kosztovszki, majd Lazarovszki körül is szorulni kezdett a hurok. Végül feladták magukat, és elmondták, hogy szó sincs kémkedésről: ők másolták ki és adták oda Verusevszkinek az anyagokat.

Letartóztatták őket, de ahogy Lazarovszki mondja,

nagyon megkönnyebbült, évek óta először érezte magát szabadnak.

Már börtönben volt, amikor az ellenzék elkezdte nyilvánosságra hozni a lehallgatásokat. Kiderült, hogy a korrupció Gruevszkit is eléri. A kormány belenyúlt az ügyészség és a bíróság munkájába, de a felvételek zsarolást, választási csalást és még egy emberölési ügy eltussolásának kísérletét is bizonyítják.

A kormány a CIA provokációját hangoztató álláspontja tarthatatlanná vált, és a 2015 tavaszán kezdődő "színes forradalom" végül elsodorta Gruevszkiékat. Nikola Gruevszkit az egyik büntetőügyében első fokon épp a múlt héten ítélték két év börtönbüntetésre. Gyorgyi Lazarovszki pár hónapja a szkopjei egyetemen dolgozik, rendszergazdaként:

"ha nincs más, akkor ezt kell csinálni".

A teljes interjú a Magyar Narancs eheti számában olvasható.

Nyitókép: Nikola Gruevszki 2017-ben, a macedón parlamentben (Besar Ademi/Anadolu Agency/Getty Images Hungary)

Rovatok