Index Vakbarát Hírportál

Tüntetést szerveznek Mainzba a meggyilkolt 14 éves lány miatt

2018. június 8., péntek 19:36

Elfogták Irakban azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt egy 14 éves lányt Németországban. A férfi a családjával menekültként érkezett Németországba, majd a gyilkosság után velük együtt hamis papírokkal visszautazott.

Az ügy politikai viharokat is kavart. Az MTI szerint a gyilkosság bekerült a politikai viták témái közé, aminek az az oka, hogy a  gyanúsított menedékkérő. A különböző oldalak megkezdték a harcot, amely arról szól, hogy milyen jelentést hordoz az ügy a közösség, a társadalom számára.

Különösen a legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) érvényesítené a saját értelmezését, a berlini vezetés menekültpolitikájának bírálatára építő párt tüntetést is szervez szombatra Mainzba. A demonstráción menekültpolitikai szigorításokat szorgalmaznak majd.

Alice Weidel társelnök pénteken lemondásra szólította fel Angela Merkel kancellárt és kormányát, szerinte Susanna halála a szövetségi kormány befogadó menekültpolitikájának következménye. A felháborodással és a politikai küzdelemmel kapcsolatban a Bild a hírportálján idézte Thomas Feltes kriminológust, a bochumi Ruhr-vidéki Egyetem (RUB) kutatóját, aki kiemelte, hogy érdemes lenne tartózkodni a gyanúsított származására támaszkodó előítéletekkel, mert kriminalisztikailag nem igazolható, hogy az ilyen bűncselekményeknél szerepe van az etnikai hovatartozásnak.

A szakértő hangsúlyozta: "nem a származás, hanem a szociális, társas környezet segíti elő a bűncselekmények elkövetését".

Rovatok