Index Vakbarát Hírportál

A vihar miatt nem tud Spanyolországba menni az Aquarius

2018. június 14., csütörtök 15:13 | aznap frissítve

Bár a spanyol kormányfő felajánlotta, hogy kiköthet a 629 menekültet szállító Aquarius Valenciában, a Földközi-tengeren tomboló viharok miatt kénytelenek voltak útvonalat változtatni. Szardínia felé tartanak, azonban az olasz kormány ismét közölte, hogy nem köthetnek ki.

Az Olaszország és Spanyolország közti tengerszakaszról jelenleg négy éteres hullámokat jelentenek.

A hajót üzemeltető Sos Mediterranée civil szervezet szerint

a menekültek kimerültek, sokkos állapotban vannak, és tengeri betegségben szenvednek.

Az Aquariust az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajója kíséri. Ezek vették át fedélzetükre a civil mentőhajón eredetileg tartózkodó migránsok többségét, az Aquariuson valamivel több mint százan utaznak. A várandós nőket és betegeket már korábban szicíliai kórházakba szállították. A hajó múlt szombat óta nem tud kikötni.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, kizárja, hogy az Aquarius megváltoztathatja célállomását. A hajó Spanyolországba fog érkezni – jelentette ki Salvini. Szerinte kizárólag a migránsokat szállítók felelőssége, hogy emberek napokig a tengeren hánykódnak.

Az olasz kormánypárt EP-képviselője Laura Ferrara nemrégiben interjút adott az Indexnek, amiben azt mondta, megelégelték, hogy csak Olaszország a felelős a menekültek fogadásáért. Szerinte teljesen át kell alakítani az egész uniós menekültügyi rendszert, méghozzá úgy, hogy a déli országok érdekei legyenek az előtérben, hiszen ők fogadják a legtöbb bevándorlót. Cserébe elvárják a többiektől a szolidaritást, ami azt is jelenti, hogy egy kötelező kvóta alapján át kell vállalniuk menedékkérőket.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok