Index Vakbarát Hírportál

Iránnak kémkedett a drogcsempész, csaló izraeli miniszter

2018. június 18., hétfő 17:57

Izraelben vádat emeltek Gonon Segev volt energiaügyiminiszter ellen, aki a gyanú szerint Iránnak kémkedett. Nem akárki bukott le, a rovott múltú politikus állandóan durva ügyekbe keveredik.

Izraelben vádat emeltek egy volt miniszter ellen, aki a gyanú szerint Iránnak kémkedett - közölte hétfőn a Sin Bet belbiztonsági szolgálatra hivatkozva az MTI.

Gonen Segev 1995 és 1996 között volt izraeli energiaügyi miniszter, de nagyon megcsúszott az élete.

Orvosnak indult

Gonen Segev, a ma 62 éves egykori farmer és orvos fiatalon kezdett el politizálni és végül 1992-ben került be a Knesszetbe, az izraeli parlamentbe. Pályája csúcsán, 1995-től egy évig energiaminiszter is volt.

Legközelebb már megdöbbentő üggyel került be a hírekbe.

2005-ben Hollandiában lekapcsolták, amikor két társával 32 ezer ecstasy tablettát próbált becsempészni Izraelbe

egy hamis diplomata-útlevéllel. Nem tagadott, mindent bevallott, börtönbe került, de azóta mindenféle csalással megbukott már. Egyszer például Hongkongban nagy mennyiségű pénzt próbált költeni úgy, hogy közben bejelentette: ellopták a bankkártyáját.

Afrika

Segev az utóbbi években Nigériában élt. Most azzal gyanúsítják, hogy

az iráni titkosszolgálat toborozta be,

amely számára ügynökként dolgozott. A Sin Bet közölte azt is, hogy a férfit Egyenlítői Guineában tett látogatása során vették őrizetbe májusban, majd kiadták Izraelnek, ahol pénteken emeltek vádat ellene.

A vád szerint Segev az iszlám köztársaság nigériai nagykövetségén vette fel a kapcsolatot iráni tisztségviselőkkel 2012-ben, majd ezt követően két alkalommal is Iránba látogatott, hogy kapcsolattartóival találkozhasson. 

Iráni ügynököktől titkosított kommunikációs eszközt kapott, amelynek segítségével az izraeli energetikai ágazattal, biztonsági létesítményekkel, illetve politikai, biztonsági tisztségviselőkkel kapcsolatos információkkal látta el őket.

A Sin Bét állítása szerint a volt politikus a biztonsági szektorral kapcsolatban álló több izraeli állampolgárt is összehozott iráni hírszerzőkkel, akiket iráni vállalkozókként mutatott be.

Éppen Irán?

Elsőre rondább hazaárulást nehéz lenne elképzelni, mintha valaki annak az országnak a javára kémkedne, amelyik deklaráltan szeretné elpusztítani a hazáját. Sőt, amelyikkel jelenleg is hadban áll Izrael, amely sorozatosan bombázza Szíriában az iráni katonai állásokat. Valójában azonban az iráni-izraeli titkosszolgálati együttműködésnek hosszú történelme van. 1978-ig, ameddig nem győzött Iránban a népi forradalom, Reza Pahlavi sah elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Izrael, nem ritkán a Moszad segítségével stabilitzálta a hatalmát.

Aztán nagyot fordult a kocka, Izrael és Irán éppen az előzmények miatt, az iszlám forradalomban már halálos ellenségek lettek.

A Moszadnak állítólag az iráni nukleáris program szétroncsolásában  is óriási szerepe volt. Titkosszolgálati akciókat ritkán ismerhetünk meg részleteiben, de az iráni nukleáris programot legyilkoló Stuxnet számítógépes vírust állítólag izraeli ügynökök segítségével juttatták be egy pendrive-on Natanzba, az iráni nukleáris fellegvárba.

Rovatok