Index Vakbarát Hírportál

Merkel és Macron támogatja az EU-n kívüli menedékjogi központokat

2018. június 19., kedd 20:13

Külön euróövezeti költségvetést és unión kívüli menedékjogi központokat javasolt Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miután a Berlin melletti Mesebergben tárgyaltak. A szokásos kritika biztosan megérkezik: ketten döntenek egy egész országcsoport helyett.

Angela Merkel és Emmanuel Macron is üdvözölte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által ismertetett javaslatot az EU határain kívül felállítandó központokról – számolt be az MTI. A német-francia kormánykonzultáció a német kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban zajlott le.

Ne csak humánusak legyünk, de hatékonyak is!

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy az EU-nak egységesen kell fellépnie az illegális migráció ellen, és

egyszerre kell pragmatikusnak, hatékonynak és humánusnak lennie.

Nem szabad csak az emberiesség felől közelíteni, hanem a probléma valamennyi oldalát figyelembe kell venni.

Angela Merkel megjegyezte, hogy

a javaslatot még meg sem vitatták az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek."

Azonban már most ki lehet jelenteni, hogy a kezdeményezés fontos. Ugyanis az illegális migráció visszaszorításáért mindenképpen ki kell dolgozni megoldásokat, hogy az EU a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együttműködve segítsen azoknak a menekülteknek, akik esélytelenül próbálnak menedékjogot szerezni az EU-ban.

Visszaküldenék

A két ország kölcsönösen biztosítja egymást, hogy a lehető leggyorsabban visszajuttatják a területükre lépő, de az EU-ban máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket abba az országba, amelyben megtörtént a regisztráció, vagyis ahol le kell folytatni a menedékjogi eljárást.

A mesebergi találkozón véglegesítették a június végi EU-csúcsra készített közös, német-francia javaslatokat, sürgették egy átfogó migrációs napirend kidolgozását, amely három pilléren nyugszik.

Távlati célként Németország és Franciaország javasolja, hogy építsenek fel egy valódi európai határvédelmi rendőrséget, és alakítsanak ki egy európai menekültügyi hivatalt, amely harmonizálja a tagállamok menedékjogi gyakorlatát és illetékes a menedékjogi eljárások lefolytatására a külső határon.

Önálló euróövezeti költségvetés

Önálló euróövezeti költségvetés felállítását és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) továbbfejlesztését javasolja Németország és Franciaország.

A külön euróövezeti büdzsé a valutaunióhoz tartozó 19 európai uniós tagállam konvergenciáját és a beruházásokat szolgálná.

A költségvetés tagállami befizetésekből, európai uniós forrásokból és önálló, például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén keletkező bevételekből gazdálkodna, működését egy külön szervezet irányítaná.

A tervezett összeget nem nevezték meg. Erről Emmanuel Macron elmondta, nem lenne jó, ha egy 19 országot érintő ügy minden részletét két ország határozná meg. Hozzátette: a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések, azzal a céllal, hogy az év végére kidolgozzák, és 2021-től beindítsák a rendszert.

Rovatok