Index Vakbarát Hírportál

Egy iráni diplomata is részt vett a meghiúsított párizsi merényletben

2018. július 3., kedd 14:41

Ausztria egy Bécsben állomásozó iráni diplomata diplomáciai mentességének megvonására szólította fel Teheránt, miután a férfit azzal gyanúsítják, hogy szerepe volt egy meghiúsított párizsi merényletben - közölte kedden az osztrák külügyminisztériumra hivatkozva az MTI. A tárcához kedden bekérették Irán bécsi nagykövetét, akinek szintén elmondták a követelést.

Asszadollah Asszadi iráni diplomatát Németországban vették őrizetbe szombaton. Egyes források szerint ő volt a készülő merénylet szellemi atyja.

Mint mi is megírtuk, a hétvégén őrizetbe vettek egy iráni házaspárt Belgiumban, akik autóba rejtett pokolgéppel terveztek lecsapni a Népi Mudzsahedek elnevezésű iráni ellenzéki csoport tagjaira Franciaországban. Az akcióval kapcsolatban őrizetbe vették Németországban Asszadollah Asszadi iráni diplomatát és egy bűntársukat Franciaországban.

Irán határozottan cáfolja, hogy köze lenne a meghiúsított merénylethez, sőt Irán-ellenes összeesküvést sejtenek a háttérben. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Twitteren azt írta,

milyen praktikus: Éppen amikor elnöki látogatásra készülünk Európába, egy feltételezett iráni műveletre derítettek fényt, és összeesküvőit őrizetbe vették.

Mint közölte, Irán egyértelműen elutasít mindennemű erőszakot és terrorizmust, bárhol történjék is, és kész együttműködni minden érdekelt szereplővel, hogy leleplezze a sötét, idegen zászló alatt végrehajtott összeesküvést.

Haszan Róháni iráni államfő hétfőn indult látogatásra Svájcba és Ausztriába. Róháni szerdán osztrák vezetőkkel találkozik Bécsben, majd pénteken Bécsben találkozik az atomalkut továbbra is támogató országok diplomáciájának vezetőivel, hogy tárgyaljanak a 2015-ös nukleáris megállapodás fenntartásáról az Egyesült Államok májusi kilépése után.

A találkozót Irán kezdeményezte a maradó országokkal, azaz Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal. A megbeszélésen az egyezmény fenntartására tett európai javaslatot vitatják meg.

Rovatok