Index Vakbarát Hírportál

Tovább tüntetnek Nantes-ban, 12 embert vettek őrizetbe

2018. július 5., csütörtök 18:52 | aznap frissítve

A rendőri erősítés ellenére is folytatódtak a zavargások csütörtökre virradó éjjel a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben, ahol az előző éjjelhez hasonlóan helyi fiatalok gépkocsikat és épületeket gyújtottak fel azután, hogy a rendőrség lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit - írta az MTI. Edouard Philippe miniszterelnök a helyszínen elítélte az erőszakot, és ígéretet tett a haláleset körülményeinek teljes kivizsgálására.

A nantes-i ügyészség szerint őrizetbe vették az autóst halálosan megsebesítő rendőrt. Hivatalos személy által szándékosan elkövetett erőszak gyanújával állították elő csütörtök délután a rendőrt. 

Csütörtökön tizenkét embert vett őrizetbe a rendőrség az újabb rendbontások után, amiben több tucat kocsit és hét középületet, köztük egy könyvtárat, egy bölcsődét, egy önkormányzati épületet, valamint tucatnyi üzletet felgyújtottak. A rendőrök egész éjjel hadakoztak néhány kisebb csoporttal, mielőtt reggel 5 órára helyreállt a rend a városban.

Míg előző éjjel csak Nantes elővárosaiban voltak zavargások, a második éjszaka már a Párizshoz közeli Garges-les-Gonesse településen is, ahonnan a lelőtt autós származott: a rendőröket benzinnel töltött lángoló palackokkal dobálták meg helyi fiatalok.

Edouard Philippe miniszterelnök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy "teljes fény fog derülni" azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette.

A kormányhoz hasonlóan a megölt férfi családja is arra kért mindenkit, hogy őrizze meg nyugalmát. A lelőtt férfi emlékére csütörtök este emlékmenetet szerveznek Nantes-ban.

Rovatok