Index Vakbarát Hírportál

Napszemüveget kell viselniük a kimentett thai gyerekeknek

2018. július 10., kedd 11:32

Folyik a barlangban maradt négy gyerek és az edzőjük mentése, közben a thaiföldi hatóságok a vasárnap és hétfőn már kimentett nyolc gyerek állapotáról is újabb információkat osztottak meg. Jesada Chokedamrongsuk, a thaiföldi egészségügyi minisztérium illetékese szerint a kórházban ápolt gyerekek jó fizikai és szellemi állapotban vannak, egyiküknek sincs láza.

Két gyereket kisebb tüdőfertőzéssel kezelnek, néhánynál kihűlés jeleit észlelték, egy gyermeknél pedig alacsony szívfrekvenciát mértek, amikor kórházba szállították, de értékei azóta normalizálódtak. Adtak nekik veszettség elleni oltást is, de azt mondták, nem találkoztak semmilyen állattal a barlangban. Elsősorban denevérek által terjesztett betegségektől tartanak az orvosok.

A gyerekeknek napszemüveget kell viselniük, hiszen szemük hosszú két héten át a barlangi sötétséghez szokott hozzá. Először energiagélekkel táplálták őket, és fokozatosan adnak nekik hagyományos ételeket.

„Hiányzik az otthonunk" és „Nagyon boldogok vagyunk" voltak az első szavaik a kórházban. A gyerekek a Chiang Rai Prachanukroh kórházban vannak és egyelőre még csak a vasárnap kimentett négy gyerek láthatta üvegen keresztül családtagjait. A hétfőn kihozott négy gyerek feltehetően kedden délután találkozhat hasonló módon szüleivel.

A további teszteredményekre még néhány napot várni kell. Ha ezek igazolják, hogy semmilyen gyulladás vagy fertőzés nincs a szervezetükben, találkozhatnak családtagjaikkal. Azonban a családtagok akkor sem mehetnek két méternél közelebb hozzájuk, és védőruhát kell viselniük.

A kimentett gyerekek még legalább egy hétig kórházban maradnak megfigyelésen, vagyis

nem lehetnek ott a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjén Moszkvában, habár a FIFA korábban meghívta őket.

Rovatok