Index Vakbarát Hírportál

Trump embere: Lehet, hogy rám utalgat az orosz kémek elleni vádirat

2018. július 15., vasárnap 08:53

Donald Trump korábbi tanácsadója és több évtizedes barátja, Roger Stone azt mondta, lehetséges, hogy rá utal az a vádirat, amelyben Robert Mueller különleges ügyész 12 orosz hírszerző ellen emelt vádat a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás miatt – írja a Guardian.

A tizenkét oroszt azzal vádolják, hogy meghekkelték a Demokrata Párt szervezeteinek és Hillary Clinton kampánycsapatának számítógépeit, és kiszivárogtatták az ellopott információkat. Mind a tizenkét fő a GRU, azaz az orosz katonai hírszerzés tagja, és a vádak szerint hivatalos minőségben jártak el. Két csapatban dolgoztak: az egyik az információk ellopására volt ráállítva, a másik dolga pedig ezek elterjesztése volt az interneten. A megszerzett információkat a DCLeaks és Guccifer 2.0 álcája mögé bújva hozták nyilvánosságra.

A vádirat szerint a Guccifer 2.0 nevű hekker-álca mögül az oroszok levelezésben álltak a Trump-kampány egy meg nem nevezett tagjával. Stone viszont a Guardiannak azt mondta, lehet, hogy rá utal a szöveg:

Lehet, hogy én vagyok az, akit a vádirat említ. A vádiratok vádak, és amíg nem lesz tárgyalás, minden állítás bizonyítatlan marad.

Stone egyébként már korábban elismerte, hogy levelezett Guccifer 2.0-val Twitteren, de továbbra is fenntartja, hogy jóhiszeműen járt el, így ártatlan.

Trump vasárnap repül Helsinkibe, ahol hétfőn tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez lesz az első hivatalos csúcstalálkozójuk azóta, hogy Trumpot elnökké választották. A vádirat nyomást helyezett Trumpra, hogy mondja le a találkozót, de ő kitart az eredeti terv mellett.

Rovatok