Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Chicagóban

2018. július 15., vasárnap 08:06

Zavargásba fordult szombat este Chicagóban egy tüntetés, amely néhány órával azután kezdődött, hogy meghalt egy férfi, akit rendőrök lőttek le a város egy déli kerületében – írja a USA Today.

A több tucat tüntető a halálos lövés helyszínénél gyűlt össze, ahol kövekkel és üvegekkel kezdték dobálni a rendőröket, miközben "gyilkosok", "nincs igazság, nincs béke" és hasonló rigmusokat kiabáltak, és dulakodás is kialakult. Három vagy négy rendőr sérült meg, négy tüntetőt állítottak elő.

A felháborodást kiváltó akcióban a rendőrök a South Shore nevű városrészben igazoltatták a férfit, aki a rendőrség későbbi közleménye szerint "egy fegyveres személy jellegzetességeit mutatta", és amikor a rendőrök közeledtek felé, megpróbálta ellökni őket magától és elmenekülni. Ekkor a rendőrök szerint a fegyveréért nyúlt, ezért lelőtték. Ezután valóban találtak nála fegyvert. A lövést leadó rendőr 30 napon át csak irodai munkát végezhet, amíg a rendőrség kivizsgálja az esetet.

A mostani tiltakozás előzménye, hogy Chicagóban extrém magas a feketék elleni rendőri erőszak aránya. A legismertebb eset az volt, amikor 2014-ben Jason Van Dyke rendőrtiszt lelőtte az utcán a videófelvételek tanúsága szerint ártalmatlanul sétáló 17 éves Laquan McDonaldot, majd további lövéseket adott le a már a földön fekvő fekete fiúra, összesen 16-ot. Az ügy az egész chicagói rendőrséget felforgatta, de nem egyedülálló: egy tavalyi vizsgálat szerint a város rendőrei rendszeresen követtek el szükségtelen erőszakot feketék ellen.

Rovatok