Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat Indiában: Teréz anya gyógyító rendje eladott egy gyereket?

2018. július 17., kedd 19:49

Az indiai kormány elrendelte a Szeretet Misszionáriusai rend által működtetett központok azonnali felülvizsgálatát, miután július elején őrizetbe vették az egyik központ munkatársát, aki a gyanú szerint eladott egy gyereket.

Az indiai kormány hétfői közleménye szerint Maneka Gandhi, a nők jogainak és a gyermekvédelem ügyeinek minisztere utasította a hatóságokat, hogy azonnal vizsgálják felül a Szeretet Misszionáriusai rend által működtetett gyermekgondozó otthonok működését – írta az MTI.

480 ezer forint egy gyerek ára

A kormány az után döntött erről, hogy július elején a hatóságok őrizetbe vették Anima Indvárt, aki a rend egyik menedékházában dolgozott a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi állam székhelyén, Ráncsiban, mégpedig annak gyanújával, hogy eladott egy gyereket egy házaspárnak 120 ezer indiai rúpiáért (480 ezer forintért). A rendőrség tájékoztatása szerint további három panaszt vizsgálnak.

A legismertebb albán

Kalkuttai Szent Teréz anya albán származású, Agnes Gonxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. 1910-ben született az akkori Oszmán Birodalom Üsküb nevű városában, vagyis a mai Szkopjében, Macedónia fővárosában. Egy albán felmérés szerint máig ő a legismertebb albán származású ember, pedig erős a mezőny, a színészek közül például Robert de Niro, Sandra Bullock és James Belushi is rendelkezik albán felmenőkkel.

Elismerések tömkelege

Szeretet-missziója, a Kalkutta szegényei között végzett önfeláldozó gyógyító munkája hatalmas nemzetközi elismerésnek örvendett, Az 1950-ben alapított rend kötelékében ma már több mint 4500 misszionárius teljesít szolgálatot, több mint 130 országban.

Teréz anya a Nobel-békedíjat 1979-ben kapta meg, 2016 szeptemberében pedig Ferenc pára szentté avatta.

Kritikák is érkeztek

Korábban már több kritika is érte a rend munkáját, a vádak között szerepelt, hogy szakmailag a gyógyító munka nem volt kielégítő minőségű, hogy a rendnek küldött támogatásokból csak 7 százalék hasznosult egészségügyi célokra, a többi adminisztrációra ment, illetve sokszor az adományozók szándékaival ellentétesen hittérítő tevékenységet finanszírozott.

Kritika volt az is, hogy a haldoklókat azok jóváhagyása nélkül keresztelték meg a rend képviselői. Az emberkereskedelem súlyos vádját azonban még soha, senki nem fogalmazta meg a Szeretet Misszionáriusai ellen, a rend szóvivője eddig nem kívánt megjegyezést fűzni a kormány közleményéhez.

Rovatok