Index Vakbarát Hírportál

Trump büntetné a kekeckedő ex-hírszerzőket

2018. július 23., hétfő 23:52

Korábbi amerikai hírszerzési és nemzetbiztonsági tisztségviselők biztonsági engedélyének visszavonását fontolgatja a Fehér Ház – erősítette meg az erről szóló amerikai lapértesüléseket Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő hétfőn.

A New York Times korábban azt írta, azoktól a tisztségviselőktől vonhatják meg az átvilágítás után kiadott különleges biztonsági engedélyeket, akik bírálták Donald Trump elnököt a 2016-os amerikai választásba történt feltételezett orosz beavatkozás ügyében tett állásfoglalásai miatt. Ezt Sanders is megerősítette hétfői sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

A döntés John Brennant, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetőjét, James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly menesztett igazgatóját, James Clappert, az amerikai hírszerző szerveket összefogó volt Országos Hírszerzési Igazgatót (DNI), Michael Haydent, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetőjét, illetve Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadót is érintheti. Az indoklás szerint "politikai célokra és pénzcsinálásra" használták fel az egykori közszolgálatukkal járó kiváltságokat. Sanders szerint valamennyien megalapozatlan vádakat fogalmaztak meg Trump Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól.

Az ügyben döntés még nem született, Trump a szóvivő szerint egyelőre "tanulmányozza azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik az engedélyek visszavonását".

Rovatok