Index Vakbarát Hírportál

Trump: Vigyázzatok! Irán: Te vigyázz!

2018. július 23., hétfő 23:10

Nagy hatalmú országok felelős vezetőinek nyilvános vitája sose emlékeztetett még erősebben egy óvodai hajhúzogatásra, mint a napokban, amikor Donald Trump amerikai elnök és iráni kormánytagok bonyolódtak fenyegető üzengetésbe.

A viszály oka, hogy Trump hosszú ígérgetés után májusban tényleg felrúgta a korábban több ország részvételével nagy nehezen összehozott iráni atomalkut, és a megállapodás helyébe újabb Irán elleni szankciókat helyezett kilátásba.

A heves összeszólalkozás a napokban azzal kezdődött, hogy Hasszán Rohani iráni elnök egy interjúban azt mondta, hogy bár továbbra se zárja ki a békés megállapodást, egy háború Amerika és Irán között "minden háborúk ősanyja lenne", és Trumpnak nem kéne rángatnia az oroszlán bajszát.

Erre írta aztán Trump csupa nagy betűvel Twitteren, hogy "Soha, de soha többet ne fenyegessétek meg újra az Egyesült Államokat, különben olyan következményeket fogtok elszenvedni, mint kevesen a történelemben. Többé nem vagyunk olyan ország, ami eltűri a háborodott, erőszakos és halálos szavaitokat. Legyetek óvatosak!"

Erre most szintén Twitteren reagált Javad Zarif iráni külügyminiszter:

NEM VAGYUNK LENYŰGÖZVE: A világ még ennél is keményebb hőbörgést hallott néhány hónapja. És az irániak – habár civilizáltabb formában – 40 éve hallgatják. Évezredek óta itt vagyunk, és láttuk birodalmak, köztük a sajátunk elestét, amely tovább tartott, mint amennyi idős néhány ország. LEGYETEK ÓVATOSAK!

Ön szerint mi a tanulság?

  • 2942
    Ez a színvonal félelmetes.
  • 208
    Irán félelmetes.
  • 173
    Trump félelmetes.

Rovatok