Index Vakbarát Hírportál

Szíriában van Kis-Venezuela – most éppen ott gyilkol az Iszlám Állam

2018. július 25., szerda 09:20

Többtucatnyian vesztették életüket öngyilkos merényletekben Szíria déli részén. A legdélebbi tartomány, Szuejda (vagy asz-Szuvajda) eddig egész jól megúszta a polgárháborút, az utcákon a mai napig szólt a vidám salsa. És ez nem vicc, a térség ugyanis tele van venezuelaiakkal.

Legkevesebb 32-en életüket vesztették, és többtucatnyian megsebesültek szerdán az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai által elkövetett öngyilkos merényletekben a Szíria déli részén található Szuejda tartományban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) elnevezésű, nagy-britanniai székhelyű civil szervezet nyomán az MTI.

Kis-Venezuela

A Közel-Kelet örökké forrongó vidékén azt már megszokhattuk, hogy településenként, olykor utcánként más vallású, nemzetiségű és történelmű népcsoportok élnek, sajnos sokszor éppen ez a háttere a békétlenségnek.

Szuejda, vagy más írással asz-Szuvajda, vagyis Szíria legdélibb tartománya azonban még ebben a térségben is egészen különleges hely.

A múlt században nagyon sok szíriai vándorolt ki a dél-amerikai Venezuelába, egyes becslések szerint ma egymillió venezuelainak van szíriai gyökere. Közülük egy időben viszonylag sokan visszatértek az akkor éppen békés és felemelkedő anyaországba.

Szuejdába közel 200 ezer venezuelai állampolgár érkezett, akik az utcákon egy kevert spanyol-arab nyelvet beszélnek és az arab népzene mellett a salsát is ugyanúgy kedvelik.

Drúzok

Hogy a képlet még bonyolultabb legyen, Kis-Venezuelában sokan drúzok, akik egy egészen speciális, alig egymillió ember által követett vallás hívei.

Helyzetük körülbelül olyan, mint a jezidiké, vagyis ők is egy nagyon zárt közösséget alkotnak, ahová sem betérni, sem onnan kitérni nem lehet, természetesen emiatt különösen utálják őt a környék szélsőséges iszlamistái.

A drúzok specialitása, hogy egyrészt valaha síita iszlamisták voltak, amikor saját szabályrendszert alkottak, másrészt mivel annyit üldözték őket, a drúz vallás hivatalosan is megengedi üldöztetés idején a „vallás megtagadását”. Persze csak „kamuból”, vagyis külső emberek megtévesztésére szabályos a drúz hit letagadása.

Aszad hívei

Szíriában a népesség között a szunniták vannak többségben, de hosszú mégis évtizedek óta a kisebbségek vannak hatalmon.

Bassár el-Aszad elnök családja alavita ( ez egy síita ág), és a szintén kisebbségben élő maronita keresztények és a drúzok támogatják.

Éppen ezért Szuejda, mint nem-szunnita térség a kormányerők ellenőrzése alatt áll, .de különösen csípi a szélsőséges szunnita erők szemét, akik most a merényletekkel egy átfogó támadást indítottak el a tartomány több települése ellen.

Rovatok