Index Vakbarát Hírportál

A Facebook segítségével azonosították az 1954-ben eltűnt síelőt

2018. július 30., hétfő 14:01

A Facebook segítségével sikerült azonosítani egy 64 éve eltűnt síelőt, írja a CNN. Henri Le Masne holttestére 2005-ben találtak rá 3100 méteres magasságban, a Matterhorntól 6 kilométerre, Olaszországban. A DNS technológiának köszönhetően tavaly sikerült leszűkíteni a keresést: a férfi körülbelül 30 éves lehetett halálakor, 165 centis és tavasszal hunyt el. A zsebében talált pénzérme alapján az 1950-es évekre tették a halálát.

Ennek ellenére nem sikerült júniusig azonosítani a síelőt, így az olasz rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán kért segítséget francia és olasz nyelven. A történetet felkapta a francia média, és eljutott a francia Emma Nasemhez is, aki a helyi rádióban hallotta a történetet. Nasem ezután kommentben jelezte, hogy valószínűleg ismeri a férfit, ugyanis a nagybácsija 1954 tavaszán, egy hóviharban tűnt el síelés közben.

Nasem apjától, a 95 éves Roger Le Masne-től vett DNS-minta alapján bebizonyosodott, hogy az eltűnt síelő Henri Le Masne, Roger bátyja. Roger azt is elmondta, hogy bátyja, aki a francia Pénzügyminisztérium alkalmazottja volt, 35 éves korában, pont a születésnapján, 1954. március 26-án tűnt el.  

Rovatok