Index Vakbarát Hírportál

Ára van Észak-Korea engedményeinek

2018. augusztus 4., szombat 19:29

A nemzetközi közösségnek gazdasági segítséget kell nyújtania a Koreai-félsziget fejlődéséhez, válaszul Észak-Korea atommentesítési lépéseire, jelentette ki szombaton a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének szingapúri regionális biztonsági fórumán Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter.

"Az atommentesítésre irányuló, jóindulaton alapuló konstruktív lépéseinkre válaszul a nemzetközi közösségnek biztosítania kellene a Koreai-félsziget békéjét és gazdasági fejlődését. (...) A gazdasági fellendülés és az életfeltételek javítása országunkban a béke és biztonság ügyét szolgálja, és hozzájárul az egész térség gazdasági növekedéséhez" – idézi az MTI a politikust.

Bár Donald Trump néhány hete még arról beszélt, hogy jó a kémia közte és Kim Dzsong Un között, Ri Jong Ho a mostani beszédében elítélte az Egyesült Államokat az Észak-Korea ellen bevezetett büntetőintézkedések fenntartása miatt, miközben országa "jóindulata jeleként" önként vállalt moratóriumot a nukleáris és rakétakísérletekre, valamint egyes objektumokat megsemmisített.

Az észak-koreai külügyminiszter szerint az sincs rendben, hogy Washington nem válaszolt Phenjan felhívására, hogy hivatalos nyilatkozatban jelentsék ki a koreai háború végét, amely 1953-ban fegyverszünettel, de békemegállapodás nélkül zárult. Ri Jong Ho szerint ez "egy nagyon alapvető és elsődleges intézkedés lenne a Koreai-félsziget békéjének biztosításához".

Levelek jönnek, levelek mennek

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő közlése szerint a szingapúri találkozón az Egyesült Államok manilai nagykövete, Sung Kim szombaton átnyújtotta  az észak-koreai külügyminiszternek Donald Trump Kim Dzsong Unnak címzett levelét, amelyet az amerikai elnök az észak-koreai vezető korábban "nagyon kedvesnek" nevezett soraira reagálva fogalmazott.

Nauert szerint Mike Pompeo külügyminiszter a szingapúri fórumon kezet rázott, és mosolyogva néhány szót váltott phenjani kollégájával, de hivatalos kétoldalú találkozót nem tartott vele. Nauert szerint Pompeo azt mondta Rinek, hogy hamarosan találkozniuk kell, mire Ri azt válaszolta: "egyetértek, sok konstruktív megbeszélés áll előttünk".

Rovatok