Index Vakbarát Hírportál

Izraeli turisták: A román csendőrök kirángattak az autóból, és megvertek

2018. augusztus 13., hétfő 15:06

Négy izraeli turista is panaszt tesz a román ügyészségen amiatt, hogy pénteken állításuk szerint ártatlanul bántalmazták őket a román rendfenntartó erők a bukaresti kormányellenes tüntetések közelében. Izrael bukaresti nagykövetsége elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

A követség szerint a négy turista a verekedésekhez közeli helyen tartózkodott, egy taxiban ültek, és éppen a szállodájuktól egy bukaresti vendéglő felé tartottak, amikor a csendőrök megállították az autót, kirángatták és megverték őket. A nagykövetség szerint mindez annak ellenére történt, hogy felmutatták útlevelüket, és elmondták, hogy turisták, és semmi közük nincs a tüntetésekhez.

Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető is panaszt tett a román katonai ügyészségen, arra hivatkozva, hogy a román diaszpóra pénteki bukaresti kormányellenes megmozdulásán a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket. A tüntetésen a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be, majd erővel kiszorította a tiltakozókat a térről. Több mint 400 tüntető, és 35 csendőr sérült meg, 33 embert vettek őrizetbe.

Az ellenzék szerint a kormánypárt szervezett provokátorokat a tüntetésre, Klaus Johannis államfő pedig felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot, szerinte a csendőrség brutálisan, aránytalanul lépett fel.

A Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Románia 100 Platform és másik 16 civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy Carmen Dan belügyminiszter, Speranta Cliseru bukaresti prefektus és a csendőrség parancsnokai ellen is feljelentést tettek hivatali visszaélés miatt.

A parlamenti ellenzék vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párt rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte, hogy a belügyminisztert a törvényhozás védelmi bizottsága elé idézzék.

Liviu Pop, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt szenátora viszont saját korábbi tüntetői tapasztalataira hivatkozva azt állította, hogy az áldozatok engedetlenségüknek köszönhetik sérüléseiket, mert ha a csendőrség egy demonstráción bejelenti, hogy mindenkinek el kell hagynia a helyszínt, mert evakuálni fogják a teret, akkor szerinte a felszólításnak eleget kell tenni, írja az MTI.

Rovatok