Index Vakbarát Hírportál

Trump kampányfőnöke 1 millió dollárt költött öltönyökre, pénzmosással és adócsalással vádolják

2018. augusztus 15., szerda 21:46

Szorul a hurok Paul Manafort nyaka körül. Donald Trump korábbi kampányfőnökét pénzmosással, adócsalással, az igazságszolgáltatás akadályozásával és tiltott lobbizással vádolják, helyettese, Rick Gates pedig már több csalásról tett tanúvallomást. Akár 20 évet is kaphat, de egyesek szerint az elnöki kegyelem megmentheti a börtöntől. 

Gates – akit az amerikai sajtóban sztártanúnak neveznek – augusztus elején Manafort-t zseniális politikai stratégának nevezte és beismerte, hogy követtek el együtt bűncselekményeket: egy sor pénzügyi visszaélésről és csalásról tett tanúvallomást.

Ő és Manafort 15 különböző külföldi bankszámlát tartott fenn, és tisztában volt vele, hogy ez törvényellenes. Részletesen beszámolt arról, hogy milyen jellegű üzleti kapcsolatokat tartottak fenn ukrán üzletemberekkel, hogyan történtek a kifizetések az ukránok igényei szerint fantomcégekkel, minderről ráadásul dokumentumokat is bemutatott.

Volt köztük olyan is, amelyek azt bizonyították, hogy az ukrán fantomcégek több millió dollárt utalt át Manafort egyik fantomcégének ciprusi számlájára. Az összegek politikai tanácsadás honoráriumai voltak, de az ukránok átutaltak az Egyesült Államokban folytatandó lobbizás céljára is. 

Rick Gates dokumentumokkal – köztük e-mailekkel – igazolta, hogy Paul Manafort mindenről tudott, sőt, ő adott utasításokat fantomvállalatok létrehozására és összegek külföldi bankszámlákra utalására. A tanú beszámolt a meghamisított adóbevallásokról és könyvelésről, valamint teljes egészében hamis, vagy részben meghamisított csekkekről is. 

Struccbőr dzseki

A The New York Times bírósági tudósítása szerint Paul Manafort legfontosabb ügyfele Ukrajnában  a korábbi elnök, Viktor Janukovics volt. Manafort egyébként Petro Porosenko jelenlegi ukrán államfőnek is adott tanácsokat, bár tőle nem kapott honoráriumot, írja az MTI.

Az ukrán elnökön kívül ukrajnai és orosz oligarchák képezték az ügyfélkörét és igen szépen keresett: több mint 65 millió dollárt keresett 2010 és 2013 között csak azzal, hogy Janukovics elnöknek adott tanácsokat. Adót viszont elfelejtett fizetni, legalább 15 millió dolláros tartozása van, ahogy az offshore számláiról sem szólt a hatóságoknak. A pénzét viszont rendkívül értelmes dolgokra költötte el:

15 ezer dollárt (4,2 millió forint) fizetett egy struccbőr dzsekiért, 18,5 ezer dollárt (5,2 millió) pedig egy kígyóbőr dzsekiért. 

2010 és 2014 között pedig 256 millió forintot költött el csak öltönyökre:

Trump a célpont

Manafort az elmúlt két hétet a bíróságon töltötte, ahol folyamatosan szembesítették a bizonyítékokkal és hallgathatta a különböző tanúvallomásokat. Sem ő, sem a védelem nem tanúsított azonban túl sok ellenállást, kedden például egyetlen tanút sem idéztek a bíróság elé. Emiatt sokan úgy gondolják, ez annak a jele, hogy Trump úgyis kegyelmet ad neki majd.

Az üggyel foglalkozó bíró szerint egyébként az ügyészség célja nem csak az, hogy Manafort-ot elítéljék: nyomást akarnak rá gyakorolni, hogy adjon ki információkat Donald Trumpról az elnök orosz kapcsolatai után nyomozó Robert Muellernek.

Rovatok