Index Vakbarát Hírportál

Nem reagál Ferenc pápa a lemondását követelőkre

2018. augusztus 27., hétfő 08:19 | aznap frissítve

 Nem méltatja válaszra Ferenc pápa azt a nyilatkozatot, amelyben a Vatikán volt washingtoni nagykövete lemondásra szólítja fel a pápát, azzal vádolva őt, hogy tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a gyermekmolesztálási ügyéről, de inkább elhallgatta azt.

A pápa írországi látogatásán beszélt a levélről, amelynek állításai szerinte "magukért beszélnek" – írta az MTI. Az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

A lemondást követelő Carlo Maria Vigano nem állt elő bizonyítékokkal a pápa cinkosságával kapcsolatban. A volt vatikáni diplomata egyébként számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele.

Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket.

A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa.

McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.

Ferenc pápa nem tussolja el

Az egyházfőt azzal valóban nem lehet vádolni, hogy teljességgel elhallgatta volna az egyházon belül gyermekmolesztálási ügyeket. Írországi látogatásának vasárnapi záróeseményén, Dublinban ismét bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért. Köztük az írországi katolikus egyházi vezetők bűneiért, amelyeket a rájuk ruházott hatalommal visszaélve követtek el.

Ilyen ügyek – például a néhány éve felfedezett gyermektömegsír alapján – akadtak bőven a 20. század során a szigetországban, ahol a katolikus egyház rendkívül nagy befolyással bírt. (Az 1995-ös népszavazásig a válás is tilos volt Írországban.) Az írországi gyermekmolásztálási ügyekért korábban már Ferenc pápa elődje, XIV. Benedek is bocsánatot kért.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok