Index Vakbarát Hírportál

Trump két nap után engedett, félárbócra eresztette a Fehér Ház zászlóját

2018. augusztus 27., hétfő 22:47

Két nappal John McCain szenátor halála után engedett a nyomásnak Donald Trump, és félárbócra eresztette a Fehér Ház zászlaját, jelentette be az elnök hétfői közleményében, amiben azt írta, hogy az ellentéteik ellenére tisztelte McCaint, és a temetés napjáig félárbócon marad a zászló.

Nyilvánosságra hozták közben McCain szenátor búcsúlevelét is, „Nagyszerűségünket gyengítjük, ha a hazafiasságot összetévesztjük a törzsi vetélkedéssel” – írta benne a szombaton 81 évesen meghalt McCain, aki közvetlenül halála előtt fogalmazta meg üzenetét az amerikai nemzetnek.

A búcsúlevelet szoros barátja és két elnökválasztási kampányának menedzsere, Rick Davis olvasta fel az arizonai Phoenixben, az állami szenátus épületében.

Amerika legnagyobb erényeiről szólva John McCain azt hangsúlyozta, hogy a patriotizmus és a törzsi rivalizálások összekeverése „a sértődés magvát hinti el és gyűlöletet és erőszakot kelt szerte a világban.”

„Meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk, ahelyett, hogy lebontanánk ezeket, ha kétségeket táplálunk elveink nagyszerűsége iránt, ahelyett, hogy bíznánk mindig változást hozó erejükben.” Az amerikai nép „nem a származás és a rög, hanem az elvek nemzete” – írta a republikánus politikus. 

A szenátor arra bíztatta honfitársait, hogy ne essenek kétségbe jelenlegi nehézségeink miatt.

Rick Davis megerősítette: Donald Trump elnök nem vesz részt sem McCain szenátor búcsúztatásán, sem a temetési szertartáson. Sajtóértesülések szerint ez a McCain család kifejezett kérése volt. (Index/MTI)

Hogy miért engedik gyász idején félárbócra a zászlót, azt itt tudhatja meg.

Rovatok