Index Vakbarát Hírportál

Több tucat kémet fogtak el Iránban

2018. augusztus 28., kedd 22:51

Több tucat, az iráni kormány intézményeinél dolgozó kémet azonosítottak és tartóztattak le a hatóságok - ezt jelentette be kedden Mahmud Alavi, irán hírszerzési minisztere a Reuters cikke szerint. A miniszter azt nem árulta el, hogy melyik állam megbízásából dolgoztak az állítólagos kémek, de utal arra, hogy kettős állampolgárokról van szó. 

Az iráni forradalmi gárda 2017-ben harminc kettős állampolgárt tartóztatott le, leginkább kémkedés vádjával. A kettős állampolgárokra különösen odafigyelnek a hatóságok, amióta az ország legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah azt mondta, hogy nyugati hatalmak beférkőztek az iráni döntéshozatali szervekbe. 

Irán és a nyugati hatalmak között egyre feszültebb a viszony, amióta Donald Trump elnök májusban felmondta az Obama elnök által kötött atomalkut és szigorú szankciókat vezet be Iránnal szemben. A két ország vezetése azóta hol fenyegeti egymást, hol arról beszél, hogy kész tárgyalni, ha a másik is kész erre. 

Alavi azt is bejelentette, hogy Irán déli részén az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó terroristákat tartóztattak le, az északi részen szétvertek egy terrorista sejtet és számos robbantásos merényletet előztek meg az országban. 

Rovatok