Index Vakbarát Hírportál

Kétéves guatemalai kislány halála miatt perelik az amerikai bevándorlásiakat

2018. augusztus 29., szerda 10:02

Egy guatamalai asszony és az ügyvédei 40 millió dollárt követelnek az Egyesült Államok bevándorlás- és vámügyi hivatalától (ICE), mert állításuk szerint nem kapott megfelelő orvosi ellátást, és meghalt az illegális bevándorló 19 hónapos kislánynak.

Az Egyesült Államok bevándorlási és vámügyi hivatala (U.S. Immigration and Customs Enforcement) mintegy 20 ezer munkatárssal üldözi az illegális bevándorlókat. A bevándorlásiak örökös kapacitáshiánnyal küzdenek, ezért amikor saját létesítményei túlzsúfoltak, olykor szövetségi börtönbe zárják azokat az illegális bevándorlókat, akik sorsuk elbírálására várnak.

Guatamalából jöttek

A 20 éves Yazmin Juarez Guatamalából érkezett Mariee nevű 19 hónapos kislányával a Rio Grande folyón keresztül az Egyesült Államokba. Ez a folyó jelenti 2100 kilométer hosszan az Egyesült Államok és Mexikó között az államhatárt.

A hatóságok elkapták őket és márciusban egy texasi, Dilley városában található szövetségi börtönben tartották őket ideiglenesen fogva. A kislány megbetegedett, légúti fertőzést kapott, később hat hétig New Jerseyben kezeltek, végül a philadelphiai gyermekkórházban halt meg.

Per

Az Arnold & Porter ügyvédi iroda munkatársai most azt állítják, hogy a betegség korai fázisában a kislány nem kapott megfelelő orvosi ellátást, ezért 40 millió dolláros keresetet nyújtottak be Arizona államban, ahonnan a szövetségi kormány a Dilley létesítményt működteti - tudósított a CNN. A kormány bejelentette, hogy saját maga is vizsgálatot indított, illetve általánosságban rögzítette, hogy mindent megtesznek a bevándorlók megfelelő egészségügyi ellátása érdekében, és az ügynökség évente több mint 250 millió dollárt költ erre.

Természetesen felmerülhet, hogy maga az anya mennyire veszélyeztette saját gyermeke egészségét azzal, hogy kitette a kockázatos illegális határátkelésnek, illetve mennyire etikus ekkora összegre ácsingózni a gyermekünk halála után,, de Juarez ügyvédei azt állítják, hogy Mariee még teljesen egészséges volt, amikor megérkezett a Dilley-létesítménybe, és az állapot-romlása a fogva tartással függ össze.

Rovatok