Index Vakbarát Hírportál

Ősszel távozik a Fehér Ház jogi főtanácsadója

2018. augusztus 29., szerda 17:46

Donald Trump szerdán Twitteren jelentette be, hogy Brett Kavanaugh kinevezése után, ősszel távozik a Fehér Ház jogi főtanácsadója, Donald McGahn – írja a CNBC.

 McGahn fontos szerepet töltött be a legfelsőbb bíróság új tagjainak kinevezésében – az 53 éves Brett Kavanaugh júliusi jelölését is támogatta –, emellett pedig központi figurája volt Robert Mueller, a 2016-os elnökválasztási kampány idején Trump kampánycsapata és oroszok között történt esetleges összejátszást nyomozó különleges ügyész vizsgálatának is.

A tanácsadó szorosan együttműködött a különleges ügyésszel, legalább három alkalommal ült le vele beszélgetni az ügyben. Trump ugyanakkor határozottan elutasította a Times korábbi cikkét, melyben a lap arról írt, hogy McGahn ellene tanúskodott, álláspontja szerint ugyanis éppen ennek az ellenkezője történt.

Az egyébként már bebizonyosodott, hogy 2017 júniusában az elnök megpróbálta eltávolíttatni Muellert, és indokként meg nem határozott érdekellentétet nevezett meg, ettől pedig csak azért lépett vissza, mert a tanácsadó kilátásba helyezte a lemondását.

Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy ki lesz majd McGahn utódja, az viszont kiderült, hogy ő állítólag Emmett Floodnak örülne a poszton, aki még a nyáron csatlakozott Trump jogi csapatához. 

Rovatok