Index Vakbarát Hírportál

Többtucatnyi megtermékenyítéshez saját spermáját használta a meddőségi specialista

2018. szeptember 1., szombat 19:37

Dr. Donald Cline, meddőségi specialista indianapolisi klinikáját a hetvenes és nyolcvanas években több pár is felkereste. Az orvos minden sikeres megtermékenyítésnél azt mondta, vagy a férjek, vagy névtelen donorok spermáit használta.

Ment is az üzlet évekig, de a 2014-es év nagy törést hozott az akkor már nyugdíjaskorú doktornak.

Ekkor ugyanis néhány harmincas-negyvenes éveiben járó nő egymástól függetlenül úgy döntött, felkutatja a származását az erre szakosodott weboldalakon. Hirtelen mindegyiküknek bővült a családja, tudniillik rájöttek: mindannyiukat a doktor rendelőjében hozták létre, és mindannyian féltestvérek.

Dr. Cline ugyanis egy dolgot elfelejtett elmondani a hozzájuk forduló szüleiknek:

gyakran saját spermáját használta a megtermékenyítésükhöz.

A lányok még abban az évben vádat emeltek a többszörös apa ellen. A férfi akkor még továbbra is tartotta magát ahhoz, hogy a donorok ismeretlen férfiak voltak, de még azt is hozzátette: előfordult, hogy ugyanannak a férfinak a spermáját több nőnél is felhasználta. De a feljegyzéseit és jegyzeteit azóta megsemmisítette, és semmi másra nem emlékszik.

A hatóság a nyomozás során megerősítette, hogy DNS-tesztekkel két nőnél biztosra megállapították, hogy ők az orvos lányai. Ők pedig megnézték a származást tesztelő weboldalakat, ahol kiderült: 

a doktornak nem kevesebb mint harmincnyolc gyereke lehet szerte a világban.

Legalábbis egyelőre ennyit találtak meg.

2017 decemberében a doktort beismerte bűnösségét abban, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást a korábbi hazudozásaival, és azt is bevallotta, hogy néhány alkalommal valóban saját mintáját használta. Ezért pedig a dokit 365 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Féltem. Ostoba dolgokat műveltem, és nem kellett volna hazudnom. Könyörületért és szánalomért esedezem 

- mondta az orvos arra, hogy korábban miért tagadott mindent.

Arra Indiana államban nincs törvény, ha egy meddőségi specialista saját spermájával termékenyíti meg a pácienseit, ezért aztán nincs mi alapján őt elítélni. A DNS-teszttel beazonosított gyerekei most azon vannak, hogy hozzanak létre olyan törvényt, ami bűnténynek kiáltja ki az ilyen eseteket.

Azt akarom, hogy változzon meg a törvény, és hogy az egészségügyben dolgozókat is felelőssé lehessen tenni. Soha többé nem élhetek lelki nyugalomban. Újra és újra átélem ugyanazt a rémálmot

- mondta egyikük.

A 79 éves Dr. Cline praktizálási engedélyét múlthéten adta vissza az államnak.

Tavaly Hollandiában is történt egy ugyanilyen eset: egy meddőségi klinika azóta meghalt vezetőjéről derült ki, hogy több nőt is saját spermájával termékenyített meg. Az anyák azt állították, még életében maga az orvos utalt arra, hogy többet tett az ügyük érdekében, mint amit a munkaköri leírása megkövetelt volna; másrészt elkezdtek olyan fizikai hasonlóságokat felfedezni a gyerekük és az orvos között, amikben viszont különböztek azoktól a férfiaktól, akik papíron a donorok voltak.

Források: The New York Times, New York Post, Indy Star

Rovatok