Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Az igazság csendes, halk, nem zajong

2018. szeptember 3., hétfő 19:09

Az MTI helyszíni tudósítója jelenti, hogy egy vatikáni misén mondott beszédében Ferenc pápa reagált Carlo Maria Vigano olasz érsek, volt washingtoni nuncius támadásaira. Azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen választ az ilyen embereknek a hallgatás és az ima jelenti. 

Nemrég azzal vádolták meg a pápát, hogy szexuális visszaélések eltussolásában segédkezett, valószínűleg erre reagált így most hétfőn a Vatikánban. Carlo Maria Vigano, a Vatikán volt washingtoni nagykövete konkrétan felszólította Ferenc pápát, hogy mondjon le, mert tudott az óriási port kavart ügyről, aminek részeként Theodore McCarrickről, nyugalmazott washingtoni érsekről kiderült, hogy minisztránsfiút molesztált a '70-es években. Korábban Ferenc pápa arról beszélt, hogy szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában.

Ferenc pápa a nyári pihenése után bemutatott legelső vatikáni misén azokról a nem jó szándékú emberekről beszélt, akik a katolikus egyházon belül csak a botrányt keresik, a megosztottságot, pusztítást. A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában a katolikus egyházfő kijelentette

ezekkel szemben a válasz egyetlen eszköze az ima és a hallgatás, mivel az igazság csendes, halk, nem zajong.

Carlo Maria Vigano még 2015-ben leváltották a washingtoni nunciatúra éléről, majd 2016-ban nyugdíjba vonult. Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, mivel állításai szerint veszélyben érzi magát. 

Vigano vádjaira Ferenc pápa az Írországból a Vatikánba tartó repülőúton csak röviden válaszol, hangsúlyozva, hogy a Vigano közölte dokumentumban lévő állítások magukért beszélnek. A pápa az őt erről kérdező újságírókat arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

A pápa Carlo Maria Vigano újabb közléseire is reagált. Az érsek múlt pénteken a Lifesitenews konzervatív amerikai portálon nyilatkozott az egyházfő 2015-ös egyesült államokbeli látogatása részleteiről: Vigano állítása szerint a Vatikán szervezésével történt Ferenc pápa és Kim Davis amerikai jegyző és aktivista akkori találkozója a washingtoni nunciatúrán. A többszörösen elvált Kim Davis a melegházasságok ellenzőjeként volt ismert. A találkozó miatt bírálatok érték a pápát.

Sokkal konkrétabban reagált Vigano legutóbbi  vádjaira Federico Lombardi atya, volt szentszéki szóvivő és egykori munkatársa Thomas Rosica, akik közös angol nyelvű nyilatkozatot bocsátottak ki az ilsismografo olasz katolikus portálon hétfőn. A két jezsuita atya, aki 2016-ig a szentszéki kommunikációt irányította, részletesen felidézte az amerikai látogatást követő vatikáni megbeszélést, amelyen Ferenc pápa magyarázatot várt Vigano érsektől a Kim Davisszel való találkozóról. 

Federico Lombardi részt vett a pápa és az érsek megbeszélésén és erről jegyzőkönyvet is készített: eszerint a Vatikánban az volt a gyanú: Vigano érsek szervezte úgy, hogy az aktivista eljusson Ferenc pápáig.

Rovatok