Index Vakbarát Hírportál

Újabb gyanúsítottakat keresnek a chemnitzi tüntetéssorozatot kiváltó késelés ügyében

2018. szeptember 4., kedd 16:17

Újabb gyanúsítottakat keresnek a németországi halálos késelés ügyében, ami kiváltotta a chemnitzi tüntetéssorozatot, írja a német ARD közszolgálati tévére hivatkozva az MTI.

Hans Strobl, Szászország tartományi főügyész a drezdai tartományai gyűlésben (Landtag) elmondta, hogy egy Irakból származó menedékkérőt keresnek, és a chemnitzi városi bíróság utasítására nyilvános körözést adtak ki ellene.

Az emberöléssel eddig két férfit gyanúsítottak meg: egyikük, Alaa S. a 2015 szeptemberében szíriai állampolgárságot adott meg a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal személyes meghallgatása nélkül, csak egy nyomtatványt töltött ki, így kapta meg a menedékjogot. A másik, Yousif A. iraki személyi igazolványt  mutatott be a menedékjogi eljárás során, ami rossz minőségű hamisítványnak bizonyult. Személyazonosságukat most ellenőrzik.

Horst Seehofer belügyminiszter azt mondta, az ügyben nem volt zökkenőmentes a hatóságok közötti kommunikáció, ezért lekésték azt a határidőt, amin belül még visszajuttathatták volna a menedékkérőt Bulgáriába, hogy ott folytassák a menedékjogi eljárását, valamint Yousif A. által benyújtott dokumentumok ellenőrzése is túl sokáig tartott.

Augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német férfit késeltek meg, az első két gyanúsítottat már másnap előzetes letartóztatásba helyezték. A gyilkosság demonstrációk sorozatához vezetett a városban. 

Rovatok