Index Vakbarát Hírportál

Ellenfelei nácizzák Klaus Johannis román elnököt – Németország kiborult

2018. szeptember 5., szerda 18:39

Románia jobboldali elnöke közismerten német származású. A baloldali kormány tagjai erre minduntalan emlékeztetik is. Mégpedig heveny nácizással.

Romániában erős politikai ellentét van a kormány és az államelnök között, a szociáldemokrata kormány ugyanis baloldali, a konzervatív liberális elnök pedig jobboldali.

Utóbbi, vagyis Klaus Johannis Románia államelnöke, mint neve is mutatja, német származású, az első német származású elnöke az országnak. Sokáig kifejezetten erdélyi szász politikusként is lépett fel, a Romániai Német Demokrata Fórumot vezette, a legnémetebb városnak, vagyis Nagyszebennek volt a polgármestere. Ugyanakkor a román államfő német nemzetisége mellett mindig is hangsúlyozta román identitását, a nevét sem németesen, hanem román átírással használta.

Aztán 2014-ben az elnökválasztáson váratlanul, rendkívül szoros küzdelemben legyőzte Victor Pontát, az ismert baloldali politikust, korábbi miniszterelnököt.

Nem szeretik

A szociáldemokraták már csak ezért sem szeretik, de amúgy is folyamatos a kormányzat és az elnök összecsapása, például a korrupciós ügyek és a korrupciót üldöző ügyészség megítélése miatt.

Néhány baloldali politikus azonban mostanában ritka ízléstelenül mutatja ki ellenérzését, gyakorlatilag Johannis német származásából kiindulva, rendre lenácizzák az elnököt.

Legutóbb Darius Valcov főtanácsadó, Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök közvetlen munkatársa osztott meg egy fotót a közösségi hálón úgy az elnökről, hogy Adolf Hitlerhez hasonlította.

Nem először

Nem ez volt az első eset, a munkaügyi miniszter akkor vetette el a sulykot, amikor az elnök egy ellenzéki demonstráció kapcsán kritizálta a rendőrök könnygáz-használatát.

„Ő, mint német csak ne háborogjon gázosítás témában” – jött az ízléstelen felszólítás.

A volt oktatási miniszter pedig a Johannis által korábban vezetett romániai német pártról nyilatkozott úgy, hogy az egy náci szervezet.

No komment

Maga Johannis nem komentálta ezeket a véleményeket, de mások nagyon kiakadtak.

Németországban, Günther Krichbaum, a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője így fogalmazott: „mindez tűrhetetlen és sokkoló történelmi tudatlanságról árulkodik " .

Ovidiu Gant a német kisebbséget képviselő román parlamenti képviselő is felszólította a miniszterelnököt az azonnali elhatárolódásra.

Romániában valaha 800 ezer német származású ember élt – emlékeztet a cikkében a Balkan Insight, de miután Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor fejpénzért kiárusította őket Németországnak, a 2011-es legutóbbi népszámlálás szerint már csak 36 ezren maradtak.

Rovatok