Index Vakbarát Hírportál

Putyinék beazonosították a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjait

2018. szeptember 12., szerda 10:55

Oroszország azonosította azt a két férfit, aki a brit hatóságok gyanúja szerint Angliában megmérgezte Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Vlagyivosztokban, írja az MTI.

"Tudjuk kik ők, megtaláltuk őket"

- mondta. Az orosz elnök közölte, hogy két büntetlen előéletű civilről van szó. Kifejezte reményét, hogy a két férfi hamarosan a nyilvánosság elé áll, és elmondja, miképp történt az eset. "Nincs abban semmi különös és kriminális, biztosítom önöket" - tette hozzá Putyin.

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben.

A brit hatóságok szerint a két férfi nem civil, hanem az orosz katonai hírszerzés (GU) ügynöke. 

A brit belügyminiszter szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapja utasításait. A brit hatóság és a Scotland Yard a héten közölte, hogy az orosz hírszerzés két ügynökét gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

Sajid Javid a BBC vasárnapi magazinműsorában azt mondta, az orosz katonai hírszerzés nagyon erősen fegyelmezett szerveződés, amelyet a Kreml rövid pórázon tart, így Szkripalék megmérgezése nem engedély nélkül dolgozó, elszabadult elemek akciója volt.

A belügyminiszter többszöri kérdésre sem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra, hogy a brit kormány szerint személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök adhatta-e ki az utasítást a Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal márciusban megkísérelt merényletre.

Borítókép: Kirill Kudryavtsev/AFP

Rovatok