Index Vakbarát Hírportál

A svájci vegyifegyver-laborban is kémkedtek az oroszok

2018. szeptember 14., péntek 17:24

Két orosz férfit letartóztattak, mert a gyanú szerint kémtevékenységet folytattak abban a svájci laborban, amely egyebek mellett a Szkripal-mérgezést, vagy a szíriai vegyifegyver-támadások nyomait vizsgálja, közölte a BBC a német Tages Anzeigerre és a holland NRC újságra hivatkozva.

Az elfogás még korábban, de ebben az évben történt, azt nem tudni, pontosan mikor. A két férfit kitoloncolták Hollandiából, de az egész csak most derült ki. A svájci hírszerzés hivatalosan csak annyit közölt a BBC-vel, hogy "aktív ügyük van orosz kémeket illetően", de nem említették a Spiez városában lévő labort. A Tages Anzeiger ugyanakkor azt állítja, hogy az erről szóló oknyomozásukat megerősítette a hírszerzés.

Az eddigi információk alapján a két férfi olyan eszközökkel rendelkezett, amelyet arra lehetett használni, hogy hogy a labor számítógépes rendszerébe behatoljanak, emellett a gyanú szerint mindketten az orosz hírszerzésnek dolgoztak. Az NRC szerint a két férfi nem azonos a Szkripal-mérgezéssel gyanúsított két orosszal. 

A svájci hírszerzés azt is megerősítette, hogy együttműködtek az akcióban a holland és brit partnerszolgálatokkal. A labor a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) együttműködő laborja, emellett kutat veszélyes fertőzéseket, biológiai, kémiai és nukleáris fegyvereket is.

Az amerikai energiahálózatban is ott vannak

Washingtonnak bizonyítéka van arra, hogy orosz hackerek behatoltak az amerikai energiahálózatba - jelentette ki Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter egy újságírókkal folytatott kerekasztal-beszélgetésen pénteken Moszkvában. A The Wall Street Journal még nyáron írt arról, hogy a magukat Dragonfly és Energetic Bear néven megnevező, a moszkvai vezetéssel kapcsolatban álló orosz hackerek behatoltak az Egyesült Államok energiaellátása irányítási rendszerének számítógépes hálózatába, és ilyen módon potenciálisan eszközt szerezhettek az amerikai energiaellátás lekapcsolásához.

Rovatok