Index Vakbarát Hírportál

Kreml: Semmi köze Putyinhoz a Szkripalék megmérgezésével gyanúsított két orosznak

2018. szeptember 16., vasárnap 20:33

Semmi köze sincsen Vlagyimir Putyin elnökhöz a Szkripalék megmérgezésével London által megvádolt orosz Alekszandr Petrovnak és Ruszlan Bosirovnak, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 állami televíziónak.

Peszkov szerint nem volt előre előkészítve Putyinnak az a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon csütörtökön elhangzott bejelentése, amely szerint az orosz hatóságok tudják, hogy kicsoda Petrov és Bosirov. "Amit az elnök elmondott, az az ő döntése alapján történt, és számunkra is meglepetés volt" - nyilatkozott Peszkov, aki hangsúlyozta: a két férfinak sem Putyinhoz, sem a Kremlhez nincs köze.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megmérgezni az angliai Salisburyben. Az elvetélt merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én Petrovot és Bosirovot vádolták meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés ügynökei, és a mérgezéshez "novicsok" típusú katonai idegméreg-hatóanyagot használtak.

Petrov és Bosirov a külföldre idegen nyelveken sugárzó RT orosz televíziónak nyilatkozva pénteken elismerte, hogy valóban Ruszlan Bosirovnak és Alekszandr Petrovnak hívják őket, és valóban ők láthatók a brit hatóságok által bemutatott felvételeken. Tagadták azonban, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez. Azt állították, hogy turistáskodó üzletemberként jutottak Salisburybe épp aznap, amikor Szkripalékat megmérgezték.

Brit tisztségviselők arra is egyértelmű célzásokat tettek, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban. Moszkva visszautasította a vádakat. A vádak és viszontvádak miatt London és Moszkva még tavasszal kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló lépések történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Közben kiderült, hogy az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrov kartonjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban. Az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartonján olyan pecsét szerepel, ami arra utal, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni. A személyes adatokat tartalmazó oldal üres, és kézzel azt írták a fejlécére, hogy "van róla levél. Sz. Sz.", ami szakértők szerint a szigorúan titkos orosz rövidítése. A Bellingcat szerint mindez azt támasztja alá, hogy Alekszandr Petrov nem valós személy, ez csak fedőnév.

Szeptember 6-án az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány egy Londonnal közös nyilatkozatban közölte: teljesen megbízik abban a brit megállapításban, hogy Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamely magas szintjén hagyták jóvá.

Júliusban Amesburyben két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett pontosan ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól, amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, az után, hogy találtak egy méreganyagot tartalmazó parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt. A brit rendőrség egyesítette a két ügyben folytatott nyomozást.

Rovatok