Index Vakbarát Hírportál

Egy börtönbe zárt NASA-tudós miatt is nő a feszültség Törökország és az USA között

2018. szeptember 21., péntek 05:54

Washington egy Törökországban letartóztatott amerikai tudós azonnali szabadon bocsátására szólította fel csütörtökön Ankarát. Serkan Golgét, a NASA 36 éves munkatársát 2016 nyarán, az elvetélt törökországi puccskísérlet idején tartóztatták le Dél-Törökországban, és azzal vádolták meg, hogy tagja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő - és az Erdogan-rezsim számára Soros Györgyhöz hasonló mumus szerepét betöltő -  Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának, amelyet a török hatóságok a puccskísérlet hátterében sejtenek.

Az amerikai tudóst hétéves börtönbüntetésre ítélték, de büntetését szerdán egy helyi bíróság öt évre csökkentette. Az amerikai külügyminisztérium - miközben nyugtázta a büntetés mértékének csökkentését - leszögezte:az ügyben "nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok", ezért Golkét azonnal szabadon kell bocsátani.

Az Egyesült Államok és Törökország között feszült a viszony, a török acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok mellett egy másik amerikai állampolgár, Andrew Brunson baptista tiszteletes fogva tartása miatt is. A hosszú évek óta Izmirben élő Brunsont szintén 2016-ban tartóztatták le, azzal vádolva, hogy a Gülen-mozgalom segítője, valamint amerikai kém. Brunsont pár héttel ezelőtt kiengedték a börtönből, de házi őrizetben van. Szabadon bocsátása ügyében Donald Trump elnök többször tárgyalt telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is többször egyeztetett török kollégájával, Mevlüt Cavusoglu miniszterrel.

(MTI)

Rovatok