Index Vakbarát Hírportál

Trump volt ügyvédje kitálalt az elnök oroszországi üzletéről

2018. szeptember 21., péntek 07:14

Amerikai sajtóértesülések szerint Michael Cohen, Donald Trump elnök volt személyes ügyvédje (akinek kétes ügyekkel tarkított pályafutásáról itt írtunk) az elmúlt hetekben többször is találkozott a Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság munkatársaival.

Cohen az ABC televízió és a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett forrásai szerint Trumpról és az elnök oroszországi üzleti ügyeiről beszélt. Az ügyvéd korábban már vallott egykori főnökére, de csak a Trumppal szexuális kapcsolatot létesítő két pornósztár hallgatásánakmegvásárlása ügyében. 

Most állítólag arról számolt be, hogy 2016-os választási kampány idején akart tető alá hozni egy megállapodást egy Moszkvában felépítendő Trump-toronyról. Az üzleti tárgyalások részleteit tartalmazó e-maileket Cohen már több mint egy éve, 2017 augusztusában átadta a képviselőház hírszerzési bizottságának.

Az elnök kategorikusan cáfolja az oroszokkal történt állítólagos összejátszást, és a vizsgálatot "boszorkányüldözésnek" tartja. Trump tavaly, a The New York Times című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy amennyiben a bizottság az üzleti ügyeit vizsgálná, azzal átlépne egy határt.

Michael Cohen ellen egy manhattani szövetségi bíróságon nyolc rendbeli bűncselekményben, köztük a kampányfinanszírozási törvény megsértéséért emeltek vádat. Az ügyvéd, aki több mint egy évtizeden keresztül volt Trump legbizalmasabb ügyeinek egyik intézője, a bíróságon bűnösnek vallotta magát mind a nyolc vádpontban, és elismerte a kampányfinanszírozási törvény megsértését is.

Michael Cohen perére még nem került sor, de miután bűnösnek vallotta magát és együttműködést ígért mind a bírósággal, mind a Mueller-bizottsággal, ügyvédjei arra számítanak, hogy enyhébb büntetési tételt szabnak ki rá.

(MTI)

Rovatok