Index Vakbarát Hírportál

Mélyponton a koszovói-szerb rendezés esélye

2018. október 1., hétfő 18:47

A hétvégén Pristinában tízezer koszovói tüntetett a tervezett határrevízió ellen. Közben Szerbiában egy barátságtalannak gondolt koszovói lépés miatt a belügyminiszter teljes harckészültségbe helyezte a rendőrséget.

Hashim Thaci koszovói elnök nagyon kiakasztotta Szerbiát, mert provokálta a koszovói szerbeket, de nagyon kiakasztotta a koszovói albánokat is, mert nagyon barátkozik a szerbekkel. Hát, neki sem lehet könnyű.

Az előzmények valamelyest már ismertek. Észak-Koszovóban és Dél-Szerbiában van egy mesterséges tó, a Gazivoda-víztározó. Gyönyörű a fekvése, magas hegyek között csordogálva az Ibar folyó táplálja a tavat, amelyben kis, mindössze 12 négyzetkilométeres kiterjedés ellenére jó sok víz van, mert a tó átlagosan 100 méter mély.

Jelkép

Máshol azért nem lenne túl jelentős ez a mesterséges állóvíz, de a tó és környéke itt mindenkinek fontos. Koszovóban ez a legnagyobb állóvíz, szerepe van az ország, elsősorban a főváros vízellátásában és áramellátásában is, mert van rajta egy kicsi vizierőmű, de ez táplálja vízzel a kosovo A nevű hőerőművet is. A tavat jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerbek vigyázzák, de mindenki igényt tartana rá.

Most rövid időszakon belül előbb Aleksandar Vucic szerb elnök, majd Hashim Thaci koszovói elnök is felkereste.

A Rosu is felbukkant?

Koszovóban a VIP-személyeket általában egy különleges alakulat, a Rosu szokta védeni. Ez egy angolból származó rövidítés, Regional Operational Support Unit (Regionális Operatív Támogató Egység), és a csapat a szerbek körében nem túl népszerű.

Mint emlékezetes, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Szerbia nem hajlandó elismerni, így a két ország között nem jó a viszony.

Pár éve azért Brüsszelben nagy nehezen sikerült tető alá hozni egy ideiglenes szerb-koszovói megállapodást, amely megtiltotta a különleges egység Észak-Koszovóba vezénylését.

Most azonban, amikor Thaci ellátogatott a tóhoz és hajókázott egyet, az terjedt el, hogy 60 Rosu-tag kísérte. Ebből lett a perpatvar. ma már valószínűbbnek tűnik, hogy az albánoknak van igaza, és a 60 ember nem a Rosuhoz tartozott, hanem a rendőrséghez, illetve Thaci testőrei voltak, de a palackból kiszabadult szellemet már nehéz volt visszakergetni a butykosba.

Készültség

A szerbek úgy ítélték meg, hogy a kommandó fenyegette a helyi szerbeket és Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a rendőrséget, illetve bizonyos különleges egységeket a legmagasabb készültségbe helyezte.

Mindez nem jött jókor, mert Vucic és Thaci Brüsszelben ismét közeledtek egymáshoz, és egy nem területcserének nevezett területcseréről próbáltak megállapodni.

Pristinában is tüntetnek

Csakhogy ezt mindenki támadja. Ráadásul a hétvégén Thaci ellenzéke, a Vetevendosje mozgalom tízezres tüntetést hozott össze a pristinai Szkander Bég főtéren. Albin Kurti ellenzéki vezető a felkorbácsolt nemzeti öntudatot ügyesen vegyítette a szegénység és a korrupció elleni tiltakozással, így egész komoly demonstráció kerekedett.

A Gazivode túlpartján

A helyzet szerb szempontból is kritikus. Hiszen miközben a Gazivode-tó déli partjához közel a szerbek lakta Mitrovica helyezkedik el, úgy északon nincs távol az a Novi Pazar (Újvásár) sem, amely egy másik konfliktusforrás, a szerbiai muzulmánok (bosnyákok, törökök) központja.

Bár a területcsere ellen mindenki tiltakozik, mert veszélyes példának tartják, de délen olyanok laknak, akik nem szeretnek Koszovóhoz tartozni, míg Északon, elsősorban a Presevo völgyében olyanok, akik rühellik Szerbiát. Hozzá kell tenni, hogy egy esetleges területcsere amúgy is csak kisebb településeket érintene.

Békés szórakozás Dél-Szerbiában

A szerb és a muzulmán lakosság szembenállását a legjobban az első osztályú szerb focibajnokság jelképezi. A szerb focicsapatok, elsősorban az FK Rad és a Crvena Zvezda híresen nacionalisták, régi szerb önkényuralmi jelképeket használnak, állandóan a hágai háborús bűnösöket éltetik. Ha bármelyik szerb csapat az egyetlen "muzulmán" csapat, vagyis a Novi Pazar ellen játszhat, akkor a huligánok külön készülnek, komoly biztonsági erők ellenére sem mindig lehet megfékezni a leszámolásokat. Azért a Novi Pazar szurkolóit sem kell félteni. Ők voltak azok, akik annyira kiakadtak pár éve azon, hogy a csapat egyik tagja a gyűlölt rad ellen 11-est hibázott, hogy betörtek az öltözőbe és fegyvert fogtak a hibázó Zarko Udovicsics fejéhez.

Rovatok