Index Vakbarát Hírportál

Hollandia kiutasított négy orosz hírszerzőt

2018. október 4., csütörtök 12:53 | aznap frissítve

Hollandia kiutasított négy orosz hírszerzőt, akik a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az OPCW ellen terveztek titkosszolgálati műveletet, írja a BBC. A kiutasítás még áprilisban történt, de csak most derültek ki az ügy részletei. 

Az OPCW korábban a szíriai vegyifegyver-támadások nyomait vizsgálta. 

A négy orosz diplomata útlevéllel érkezett az országba, és volt köztük egy IT-szakértő is, de további ügynökök támogathatták a munkájukat a hollandok szerint. 

Nem sokkal később autót béreltek, és a tervük az volt, hogy az OPCW rendszerét meghackelik. A hollandok által lefoglalt laptopot korábban Brazíliában, Svájcban és Malajziában is használták. 

A holland védelmi miniszter arra szólította fel Oroszországot, hogy hagyjon fel a nyugati országot aláaknázó kibertámadásaival. Vele együtt Therese May brit miniszterelnök is elítélte Oroszországot a történtek miatt.

A brit és a holland miniszterelnök Londonban ismertetett közös nyilatkozata szerint a Hollandiában tervezett orosz titkosszolgálati művelet leleplezése fényt derített az orosz katonai hírszerzés  elfogadhatatlan kibertevékenységére".

Washington vádat emelt orosz hírszerzők ellen

Az amerikai hatóságok vádat emeltek hét orosz katonai hírszerző ellen az ügyben. Csalással, visszaélésekkel és pénzmosással vádolták meg az orosz katonai hírszerzőket, de az amerikai vádemelésben az OPCW mellett több más megtámadott intézmény is szerepel.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös közleményt adott ki, és abban súlyos aggodalmát fejezte ki az orosz katonai hírszerzésnek az OPCW integritásának aláásását célzó kísérlete miatt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is azt mondta, hogy Oroszországnak fel kell hagynia meggondolatlan viselkedésével.

Rovatok